iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перничанинът Филип Златанов не влезе в затвора

Перничанинът Филип Златанов не влезе в затвора 10_1446301983

Върховният касационен съд отмени ефективната присъда на бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, като постанови условна присъда.

Справедливото наказание според последната инстанция е 3 години условно с 5 години изпитателен срок.

След 7 месеца размисъл съставът с председател Юрий Кръстев и членове Биляна Чочева (докладчик) и Галина Захарова потвърди вината на Златанов, информира "Правен свят", цитирано от БГНЕС.

Той е подсъдим за престъпно бездействие - непубликуването на информация за проверката за конфликт на интереси срещу президента Росен Плевнелиев и за неуведомяването на бившата зам.-шефка на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова, че срещу нея има решение за конфликт на интереси.

Върховните съдии днес са приели всички заключения на предходните инстанции относно вината на Златанов, но са приели и възраженията на защитата, че "индивидуалната тежест на извършеното престъпление не е била оценена съобразно действителното ѝ съдържание и специфика, което е довело до определяне и последващо потвърждаване на наказание, несъразмерно на извършеното".

"Отчитайки ниската персонална обществена опасност на дееца, следва да бъде отдаден приоритет на личната превенция, като се отчете, че неговото поправяне може да бъде постигнато без изолирането му в пенитенциарно заведение, като съответно се отложи изпълнението на коригираното наказание от 3 (три) години за максимално предвидения срок от 5 (пет) години", реши съставът на ВКС.

Според върховните съдии не може "естеството на длъжността на дееца като председател на КПУКИ, мястото на тази институция в структурата на държавната администрация и важността на специфичните й функции за контрол за конфликт на интереси на лица, заемащи отговорни постове в държавата" да бъдат третирани като отделни отегчаващи обстоятелства.

"Престъпното бездействие на подсъдимия в ръководно качество в посочената институция е реализирано само в два отделни случая, отнася се до не толкова съществени функции на ръководителя, като поведението му не е довело до настъпване на тежки последици, а само до поставяне в опасност на обществените отношения, охранявани от нормата на чл. 282 от НК чрез намаляване на общественото доверие и като цяло авторитета на тази институция", заявява ВКС в решението си.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.