iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Духов оркестър от Пернки участва в Международните празници на духовите оркестри "Дико Илиев"

Духов оркестър от Пернки участва в Международните празници на духовите оркестри "Дико Илиев" 05_1464412581

Вчера в Монтана се проведоха Международните празници на духовите оркестри "Дико Илиев".

Петнадесетото издание на това емблематично за града събитие ще продължи цели три дни - до неделя! Тази година духовите състави от България са 12, а гост-оркестрите за от Сърбия и Украйна.

Началото на тридневните празници ще бъде поставено днес в 17.30 с изпълнение на две от най-известните творби на Дико Илиев - "Дунавско хоро" и марша "Сливенци при Драва", при това не от един оркестър, а от няколко. Кметът на града Златко Живков се надява времето да е хубаво и всичко това да се случи на площада, където по традиция се събират не само жителите на Монтана, но и гости от региона, а и от цялата страна.

Спомням си как подготвяхме седмото издание на празниците - каза в сутрешното "Радиокафе" по Радио София Златко Желев, - и трябва да ви кажа, че сме изминали дълъг път, но винаги съпътствани от много публика и прекрасни състави. Всички тук много се гордеем с личността на Дико Илиев и със сигурност това е едно от най-очакваните събития на годината. Като цяло моментът е "много фестивален" в Монтана и това е поредният празник в града, още повече, че се събират не само най-добрите духови оркестри у нас, но и представителните мажоретни състави. Така че, ако един празник не е истински без духова музика, то той е сякаш двойно по-вълнуващ и благодарение на дефилиращите мажоретни състави.

Специално внимание следва да отделим на гостуващия сръбски състав - това е оркестърът на Ненад Младенович от Враня, миналогодишният победител на прочутия фестивал Гуча. А украинският младежки духов оркестър от музикалния колеж в град Ривне, които ще открият третата фестивална вечер, са включили в програмата си и творби на Дико Илиев и Ради Радев редом с Шостакович. Иначе - духови оркестри от Ловеч, Перник, Ботевград, Троян и - разбира се - от града-домакин.

За повече подробности чуйте разговора на Лили Големинова с кмета на Монтана Златко Живков.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.