iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Единият от близнаците рухна

Десетки перничани в събота, вместо да се включат в кампанията за почистването на града, предпочетоха да заемат удобни позиции подготвени с бинокли и фотоапарати, за да не пропуснат любопитното зрелище – взривяването на двата комина – „близнаци” на най-старата топлоелектроцентрали, действали в мината. След изграждането на ТЕЦ „Република” в началото на 50-те години на миналия век започва поетапното изключване на мощностите на ТЕЦ „Перник” и в началото на 70-те години тя окончателно излиза „в пенсия”. Оттогава започват да се демонтират едно по едно и съоръженията й. Според запознати там в момента е останала само една командна зала.
Заради детонациите бе въведено временно ограничение на движението в района на ТЕЦ-а. Полицията спря движението на влаковете, предупреди хората в близките сгради, но вой на сирени нямаше. Взривовете не предизвикаха никакви щети на околните сгради. Единствено пострада постройка на територията на ТЕЦ “Перник”, върху който се стовари разрушения комин, който бе сериозно напукан след миналогодишния трус.
Разрушаването на втория 80- метров комин и охладителната кула ще стане най-вероятно след Великден.
Засега обаче точна дата няма. Вероятно тогава ще бъде довършено и събарянето на стоманобетонните силози в района на ТЕЦ-а, които в събота не рухнаха, само се наклониха. Те са собственост на бившия стоманолеярен завод „Солидус”, използвани за складиране на сух пясък за формоване на отливките.
Основите на завода са поставени още в края на 19-ти век, по-късно става част от първия български машиностроителен завод – „Струма”, а през 1977 година става от ново самостоятелно предприятие. „Солидус” пусна окончателно кепенците през 2008 година.
Тъй като според предварителната информация до 18 часа в почивния ден трябваше да паднат и двата комина на стария ТЕЦ, мнозина останаха на удобни позиции и дълго след обявения краен час на операцията изчакваха, за да запечатат рухването и на втория „близнак”. Което така и не се случи.
Оказа се, че и страхът от контролираните взривни дейности бе по-голям, може би заради преживения стрес от перничани по време на земетресението през май м.г. Тътенът и вибрациите, усетени само от жителите на близките до старата централа блокове, все пак им припомнили случилото се преди 11 месеца. По-неприятен бе прахолякът, който силният вятър в събота разнесе над района.
За сметка на това още не улегнал прахоляка от взирва и роми се опитаха да проникнат на територията на стария ТЕЦ с вико ве „Айде на железото!”. Охраната на района обаче не им даде да припарят до отломките. 
в-к Съперник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.