iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


И цените на циганските булки паднаха

И цените на циганските булки паднаха 08_1409301763

Кризата намери отражение и при циганските булки, като смъкна цените им. Вчера се проведе пазар край Бачковския манастир. Той се провежда в навечерието на Голяма Богородица по стар стил – 28 август.

500 лв. вървяха старите моми – от 18 до 30 г., и разведените с едно или няколко деца. Таванът за девствено момиче стигна 20 000 лв., преди години е бил до 40-50 хил.

“Народът обедня. Ако някой хареса дъщеря ми, харизвам я и за хилядарка”, каза Верка Георгиева от пловдивското с. Калековец. До нея стоеше накипрена в бяла дантелена рокля 22-годишната щерка Наска. Погледите на преминаващите ергени се лепяха по стройната изрусена девойка с прическа на букли, пише “24 часа”.

“Имам си гадже от Стара Загора, него си обичам. Не искам друг”, сподели тя. Майка обаче е категорична, че трябва да се спазва традицията – булката при калайджиите не се дава без пари. Според Верка бъдещият зет трябва да е добър и работлив, за да може да издържа семейството си.

Опашка от роднини следваше и 18-годишна красавица от с. Пищигово, облечена с тюркоазеносиня рокля на волани.

“Тоалетът е 120 лв. и е ушит специално за събора. Двама-трима вече се завъртяха край нашето момиче, но е капризно и не ги одобрява. Няма да я насилваме, иначе ще вземе да избяга след сватбата”, коментира леля Снежана Атанасова. Според нея племенницата струва не по-малко от 20 000 лв.

Повечето калайджии, пристигнали от цяла България, отричаха, че продават щерките си. “Ние сме християни и не правим такива неща. Идваме на Бачковския манастир, за да запалим свещи на Богородица и да се помолим за здраве”, заяви Николай Димитров от с. Дрангово, който бе довел 15-годишната си дъщеря.

В навалицата бе и 22-годишният племенник на Цар Киро – Костадин, от с. Катуница. Той не си търсел младоженка – имал си приятелка от София.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.