iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пристрастяването към смартфони е вредно за гърба

Пристрастяването към смартфони е вредно за гърба 11_1417197892

Пристрастяването съм смартфона може да доведе до множество проблеми с гръбначния стълб по-късно в живота и е вредно за гърба. Това предупреждават американски учени.

Главата е тежка, средно около 5 кг, и цялата тази тежест изисква подкрепата на врата и гръбначния стълб. Човешкият гръбначен стълб, разбира се, е способен да се справи със задачата, когато седим или стоим изправени, с други думи, когато сме в подходяща позиция на тялото.

Но товарът от главата ни става по-голям, когато развалим позицията на тялото си, като се прегърбваме или издаваме напред врата и главата си. Собствениците на смартфони често се изгърбват, поставяйки под натиск гръбначния си стълб, предупреждават учените. Физическите последици от натиска се натрупват с течение на времето. Състоянието може да изхаби гръбнака и в крайна сметка да се наложи операция.

Ръководителят на изследването Кенет Хансрадж казва, че това състояние, известно като "пишещ врат", става все по-разпространена епидемия. Според него собствениците на смартфон трябва да внимават повече за позицията на тялото си. "Използвайте очите, не врата и главата, за да се взирате надолу в екрана и опитвайте периодично да поклащате глава наляво-надясно", съветва специалистът.

Източник: life.dir.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.