iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пробно включване на система против пожар изкара ученици извън сградата

Пробно включване на система против пожар изкара ученици извън сградата 05_1401448623

От сградата на основното училище "Свети Иван Рилски" тази сутрин бяха евкуирани ученици и учители. Причината е, че системата за ранно известяване на пожари се включи.

Тя бе монтирана преди седмици, като превенция на материални загуби и най-вече – за ограничаване на потенциалната опасност да пострадат хора.

Точно в 10 часа в Основно училище „Св. Иван Рилски“ се включи пожаропредизвестителната система. Учениците бяха инструктирани предварително и в рамките на няколко минути се справиха отлично с евакуацията.

Вече по-голяма част от училищата в Перник разполагат с такава система. Основно училище „Св. Иван Рилски“ е едно от най-големите училища, в него учат много деца и беше необходимо и тук да бъде монтирана, обясни инж. Румен Димитров, който е експерт в областта на пожаропредизвестяването.

Този експеримент имаше две цели, каза директорът на учебното заведение Бойко Свиленов- и двете бяха постигнати. Първо да се изпробва системата- в училището е разположено табло, което показва участъка, където е възникнал пожарът, а сигналът идва още в самото начало, което дава възможност всички да се евакуират навреме. Втората цел е да се прецени реакцията на учениците, които се справиха много добре и без никаква паника, категоричен е Свиленов.

Източник: krakra.tv

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.