iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Все повече намаляват учителите по математика, физика и чужди езици

Все повече намаляват учителите по математика, физика и чужди езици 05_1464414017

Оставаме без учители по математика, физика и чужди езици. Това показват данни на синдикатите. В момента школските директори трудно намират преподаватели по тези предмети, показват проучвания на КНСБ. По данни на Министерството на образованието (МОН) през следващите 10 г. около 45 000 учители ще навършат пенсионна възраст. Според промени в Кодекса на труда всеки работодател може да освободи от длъжност служител, навършил пенсионна възраст. Преподавателите, които не са пожелали да излязат в заслужена почивка, ще могат да останат в класната стая, докато се намери заместник. Все по-малко студенти обаче избират учителската професия. Данни на МОН показват, че през последните 5 г. младежите, избрали да следват педагогика, са намалели с 1/4. Проучване на синдикати обаче показва, че всеки втори учител по диплома изобщо не прекрачва училищния праг.

Статистиката показва, че

най-сериозен отлив на студенти

има в специалността „Химични технологии“, където за 5 г. обучаващите се за намалели с 36%. С 30 на сто е спаднал броят на кандидат-архитектите, а на студентите по „Електротехника“ и „Машинно инженерство“ с ¼. Тъй като това са професии, за които има дефицит на пазара на труда, тези специалности ще са сред приоритетните, по които студентите ще получават европейски стипендии. Студентите от 32 специалностите ще могат да кандидатстват за евростипендии. Помощта за успех е в размер на 120 лв и за нея могат да кандидатстват студенти с успех над „Добър 4“. Тази възможност няма да имат студентите по медицина, право, икономика, психология.

През последните 5 г.

кандидат-висшистите по психология са се увеличили с 20%

Броят на студентите по право пък е нараснал с 17 на сто. „Икономика“ продължава да е сред най-желаните специалности, като от 2010 г. досега обучаващите се в това направление са се увеличили с 4%. Тези специалности обаче не се търсят на пазара на труда. „Като погледнем анализите на двете страни – пазара на труда и пазара на образованието, ще видим задълбочаващите се диспопорции между тези два пазара“, казва образователният министър Меглена Кунева в писмен отговор на въпрос на депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов, свързан с европейските стипендии. Според Кунева диспропорциите се дължат до голяма степен на досегашния финансов модел в системата на висшето образование, който е бил изцяло ориентиран към търсенето на образование, без да се съобразява с нуждите на пазара на труда.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.