iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


ВУЗ-ове ловят студенти

ВУЗ-ове ловят студенти 08_1470717037

След лова на покемони най-разпространеният друг лов е на студенти, като заради демографската криза и надпреварата на вузовете да заявяват все по-големи държавни поръчки и тази година остават стотици незаети места. Затова висшите училища са тръгнали на лов за студенти, използвайки различни хватки.

В Аграрния университет (АУ) в Пловдив гръмна голям скандал, след като деканът на Факултета по лозаро-градинарство доц. Красимир Михов обеща по 50 лв. премия на всеки преподавател, служител или настоящ студент, който доведе мераклия да учи редовно обучение и успее да го запише. Деканът пише, че „отново са осигурени средства от анонимен спонсор за награда“ и че „ситуацията с с кандидатстудентската кампания през тази година е драматична“ – затова приемът на документи ще продължи без прекъсване чак до края на октомври. От електронното писмо става ясно, че към момента във факултета са се записали 67 редовни студенти, а бройките са 204, т.е. под 1/3. Затова доц. Красимир Михов призовава своите колеги и цялото „аграрно войнство“ да потърсят сред близки и познати хора в подходяща възраст, да ги агитират да подадат документи за специалностите във факултета – лозаро-градинарство, хидромeлиорации и декоративно градинарство, и лично ги придружат до комисията.

След записването лобистите трябва да предадат трите имена на новия първокурсник и ЕГН-то му в деканата, защото „това е единственият начин да персонифицираме приноса на всеки и съответно да бъде поощрен за положените усилия“. Преподаватели, запознати със ситуацията във вузовете ни, прогнозират, че догодина мизата може да скочи двойно и дори тройно, тъй като на много от университетите ще се наложи да закриват специалности. Друга масова практика е даването на комисиона на фирми, които набират студенти от чужбина – предимно от Гърция и Турция.

В почти всички университети има свободни места след третото класиране, установи проверка на „Труд“. В Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ се търсят 66 за редовно обучение в направленията „Филология“, „История“ и „Религия и теология“. В Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“ има свободни места в 39 специалности. Затова вузът приема документи на кандидат-студенти до 12 август включително и в същия ден е обявен изпит. В Стопанската академия „Д. А. Ценов“ в Свищов имат вакантни още 562 места. От ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ отчитат 90% заетост на обявения прием, има свободни единични бройки в неатрактивни специалности. От СУ „Св. Климент Охридски“ съобщиха, че в началото на септември ще кажат колко са свободните места.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.