iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Представяне на "Културна палитра" в Перник

Представяне на "Културна палитра" в Перник 04_1461738531

На 23 април - Световния ден на книгата и авторското право, бе представен бр.11-12 на алманах-списание "Културна палитра" в Перник. Като водеща на срещата прекрасно се справи Изабела Михайлова от проекта "Градски легенди", който за първи път е представен в списанието с творби на Антония Атанасова и Емануела Найденова.

Поръчайте Алманаха от тук: http://www.ipernik.com/product/knigi/hudozhestvena/almanah-kulturna-pali...

Вече пета година в чест на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, излизаалманах-списание „Културна палитра” за литература, изкуство и креативност в Перник. Досега в него са публикувани над четиристотин поети, писатели и художници от страната и чужбина. Основател и главен редактор е поетесата Първолета Маджарска.
Изданието продължава традициите на алманасите "Струма" и "Перник" и е събитие не само в културния живот на Перник, но е и "пъстра дъга в небето на българската литература".
По повод премиерата на брой 5 в София, литературният критик Константин Еленков написа следното: "С упоритостта на едновремешните "библиотеки" излиза и тази пернишка "Културна палитра". В рамките само на две години (2012-2013) този алманах направи пет броя от по 320 страници всеки!..."
По повод бр.1-2 на „Културна палитра” писателят Владимир Шумелов от Велико Търново заключава, че изданието е: „Наистина културна палитра, която показва пълна гама от почерци, имена и жанрове на най-новата българска литература – във и извън пределите на родината ни и без които културата ни не би съществувала. Желаем дълъг творчески живот на изданието! „
В брой 11-12 са представени над 60 автори, от които десет от чужбина - Франция, Испания, Белгия, САЩ и други. В ролята на преводачи са поетесите Анелия Велева от Франция, Валя Илиева от Испания и Мария Чулова от Пловдив. Всички автори са подредени по азбучен ред. От пети брой насам художник на корицата е Петър Георгиев Рей, който живее и твори в Канада.
На представянето на алманаха свои творби четоха Розалия Александрова от Пловдив, Тотка Савчева, Никола Апостолов, Юлия Дивизиева, Гергана Златкова и Милена Френкева от София, Вера Валериева, Ани Деянова, Йорданка Чакова от Перник и други автори, които си размениха свои книги, каквато е традицията на този световен ден.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.