iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Къщи и дворове в Рударци се наводняват

Къщи и дворове в Рударци се наводняват 07_1406811646

Къщи и дворове в пернишкото курортно село Рударци могат да се наводнят, съобщи кметът на селото Богдан Богданов - Бобето.

Къщите в района на пречиствателната станция и около владайския канал се наводняват при по - обилни дъжове. Такива се очакват в пернишко през днешния и утрешния ден, предупредиха метеоролози.

Кметът на Рударци каза, че проблемът идва от липсващи капаци на владайския канал, който захранва с вода язовир "Студена". Каналът тръгва от вододела, който се намира на няколко километра над столичния квартал "Владая", преминава над село Мърчаево, покрай Рударци и се влива в язовир Студена. Част от водата отива за нуждите на селата Драгичево, Кладница и Рударци.

При по - силен дъжд водата от канала излиза през отворите, където трябва да има капаци и наводнява склоновете на Витоша. С годините капаците са откраднати или счупени. Каналът е собственост на ВиК - Перник, от където се оправдават с липса на средства за поставяне на нови капаци.

От МОСВ уточниха, че очакваните количества валежи са между 15 и 30 л/кв.м, с локални извалявания до 50-60 л./кв.м, възможни са и градушки. Възможно е рязко повишаване на речните нива и внезапни наводнения. В петък в почти цялата страна ще продължат да се повишават водните нива, по - значително в поречията на Струма, Места и Арда.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.