iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Млад перничанин с награда в научната област

Млад перничанин с награда в научната област 04_1460528042

Роденият в Перник, живеещ от години в Чикаго - Емануел Миланов, спечели първа награда на традиционното академично състезание за млади научни работници "Parker Chainless Challenge” в Ървайн, Калифорния. Като представител на Илинойския технологичен институт, със специалност “Машинно инженерство”, той заедно с още един българин Ангел Димитров и двама американски състуденти създадоха хидравлично колело. Представителите от Чикаго грабнаха първото място, благодарение на подобрените компоненти от предишните години в конструкцията на колелото. Най-голямо впечатление на журито направи изчистения дизайн и замяната на буталата с помпи. В надпреварата участваха представители от осем града, сред които: Чикаго, Шампейн, Синсинати, Кливланд, Акрон, Каламазу, Сан Луис Обиспо и Западен Лафайете. За първото място шампионите в научната дейност получиха купа, грамоти и парични награди от генералния споснсор на събитието "Parker".
Консорциума "Parker" стартира надпреварата през 2005 г. до 2009, когато последва четиригодишно прекъсване и от 2012 г. състезанието е възобновено. Всички разходи за самолетни билети, хотели, престой и храна, са осигурени от "Parker". Консумативите за направата на хидравличното колело, са осигурени също от тях.

"За втори път участвам в това състезание и съм много щастлив, че този път успяхме да спечелим първото място. Ние спечелихме купата, но идеята на целия процес е да развива аналитичното мислене по време на самото възпроизвеждане на продукта.

Целта в момента ми е да завърша и едновременно с това проучвам компаниите, в които бих могъл да работя и развия своя потенциал", коментира бъдещият инженер Емануел Миланов.

21-годишният Емануел Миланов идва във ветровития град преди 13-години заедно с родителите си Емил и Диана Миланови, също от Перник. Баща му Емил е бивш състезател по футбол на "Металург" и настоящ треньор на чикагския "Миньор".

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.