iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Очаква се понижение на температурите

Очаква се понижение на температурите 11_1417272831

В началото на декември се очаква 20 см сняг. Очаква се още в първите дни на декември ще започне да вали дъжд, който постепенно ще премине в сняг, който ще натрупа значителна покривка.

Най-ниските температури ще бъдат около минус 10 градуса, а най-високите ще са между 9 и 14 градуса.

Това предвеща синоптикът Марияна Попова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Според анализите от спътниковите снимки ноември ще си иде с тихо и кротко, с високи температури и слънчево време. Първите дни на декември обаче ще ни върнат към арктическата реалност.

„Над страната ни ще се срещнат два различни фронта – студен от Русия и топъл от юг и затова ще има три дни, в които ще вали сняг. Отначало ще вали дъжд, който постепенно ще се заскрежи. В Северна България може да се образуват дори и поледици. Като цяло обаче се очакват валежи до 50 литра на кв. м, което повишава риска от преливане на реки и наводнения“, алармира синоптикът Симеон Матев пред TV7.

Той добави, че снегът ще нахлуе от север, което рязко ще понижи температурите до минус 5 градуса. Най-сериозно ще усетят студа в Русенско, Разградско, Видинско, Врачанско и Монтанско.

Прогнозата на синоптиците за Никулден също не е по-оптимистична. В деня, в който почитаме закрилника на рибарите, небето ще остане все така мрачно, а слънцето ще остане скрито зад гъстите облаци и мъгли. Няма надежда за топло време и на студентския празник.

Матев предвижда също така, че от 13 до 24 декември по обяд живакът ще е около нулата, а през нощта ще пада до минус 6. Небето ще остане мрачно и по коледните празници, когато се очакват и краткотрайни превалявания от сняг.

Все пак слънцето ще изгрее в последния ден от годината, давайки ни надежда за по-светли месеци през настъпващата 2015-а.

Междувременно астрономическата зима ще настъпи на 22 декември в 1.38 ч. сутринта. Ден преди това ще отбележим и най-късия ден в годината, който ще продължи точно 9 часа и 2 минути. Веднага след това светлата част на денонощието ще започне да нараства.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.