iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


През първите четири месеца на годината няма загинали деца в Пернишка област

През първите четири месеца на годината няма загинали деца в Пернишка област 05_1401443527

През първите четири месеца на годината няма загинали деца в Пернишка област. Това съобщи инспектор Симеон Георгиев към сектор пътна полиция на ОДМВР Перник. Изявлението му беше във връзка със стартирането на акцията „Ваканция!Да пазим децата на пътя”.

През същия период има 8 ранени малчугани, което според статистиката е с едно повече в сравнение с 2013-та.

Три от децата са ранени, като пътници, а петима в качеството си на пешеходци. Те са били на възраст от 10 до 17, а едно до 6 години.

„Характерно за инцидентите е, че настъпват вътре в града. Има и такива на правилно пресичащи деца на пешеходни пътеки”, констатира инспектор Георгиев.

Обобщените данни за пътнотранспортния травматизъм с деца и юноши на територията на цялата страна през първите четири месеци на тази година сочат, че при тежки ПТП са загинали 7 деца и юноши до 17 годишна възраст и са ранени 226.

„На 1-ви юни в Перник ще стартира полицейска операция по отношение на контрола на водачите. Тя ще продължи в рамките на една седмица.През тези дни ще бъде засилено полицейското присъствие в района на детски и учебни заведения. „Ще се акцентира върху употребата на алкохол от водачите, наличието на застраховка гражданска отговорност и спазването на предимството на пешеходците “, поясни инспектор Георгиев.

Основни рискови фактори за настъпване на тежки ПТП са агресивното управление и неспазването на скоростните режими от водачите на МПС в населените места, липсата на внимание и предпазливост от тяхна страна към най-уязвимите участници в движението, каквито са децата, както и занижения родителски контрол над подрастващите извън дома, където те се превръщат в участници в пътното движение, било то като пешеходци или велосипедисти. Травмите при ПТП са последица и от недостатъчното обезопасяване на децата при превозването им в автомобилите, което също е ангажимент на възрастните.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.