iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Стачка спря тролеите в Перник

Стачка спря тролеите в Перник 11_1417273527

Няма тролеи в Перник. Най-малко до понеделник екотранспортът няма да върви заради обявената ефективна стачка в дружеството.

Пътниците обаче няма да бъдат ощетени, тъй като линиите са покрити от други превозвачи. Работници твърдят, че от месец октомври не са получавали заплати. За последно в средата на октомври взели септемврийските си възнаграждения и то на 3 пъти, по 50 лв.

Нещата не вървят наникъде – нито напред, нито назад, недоволни са работещи в „Тролейбусен транспорт”.

Няма стачка, твърди управителят на „Тролейбусен транспорт Тодор Йончев, според когото проблемът е изкуствено създаден, а действията на работниците са незаконни. От петък следобед шофьорите не излизат на работа, обясни той и подчерта, че няма шофьор, на когото заплатата да не е платена навреме. На останалите служители парите закъсняват с две седмици. За месец септември възнагражденията са платени без моето, уточни той.

В началото на декември ще получим субсидия от 18 000 лв. от финансовото министерство и с част от нея ще се разплатим с работещите, каза Йончев.

Ако нещата продължават така, сами ще се затворим, смята тролейбусният шеф, според когото нещата няма да се оправят ако тролеите не излязат, а загубите ще бъдат много. Вече се чувствал спад в продажбата на пътнически карти. Управителят обясни, че в момента и Общината, и Общинският съвет са силно ангажирани към проблемите в дружеството. Имало обещание за нова общинска транспортна схема с ангажимент към тролейбусното предприятие. До края на годината ще има и пакет от оздравителни мерки за спасяване на фирматаtrolei-6, твърди управителят.

Договорени са 8 мотриси втора ръка от Плевен, които са в отлично техническо състояние и които ще се изплащат разсрочено, каза Тодор Йончев и уточни, че се очаква тролеите да пристигнат до средата на декември.

В момента в дружеството работят 106 човека. В движение са 14 тролеи и има един катастрофирал.

В началото на ноември „Тролейбусен транспорт” е бил изправен пред ново спиране на тока заради задължения от близо 530 000 лв. С много тичане успях да сключа ново споразумение с ЧЕЗ за поетапно издължаване на борча, разказа Тодор Йончев. Миналата година за електричество за платени само 30 000 лв.

Проблемите с общинското търговско дружество, което трябва да се самоиздържа, са от години. За жалост досега Общинският съвет, който е принципал на дружеството, не правеше нищо друго, освен да назначава и уволнява управители.

Финансовото блато, в което е затънала фирмата, е факт от много отдавна. Засега няма никакви наченки на изплуване нагоре.

В края на февруари 2014 г. тогавашният областен управител арх. Михаил Михайлов води поредица разговори с Министерство на финансите и ЧЕЗ и успя да отложи спирането на тока на тролейбусите заради натрупани дългове. Той бе категоричен, че е необходимо кардинално решение за съдбата на тролеите в Перник от страна на принципала Общински съвет. Трябва или да се изработи оздравителен план за дружеството, или то да бъде закрито, обяви тогава арх. Михайлов.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.