iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Канят за Долината на маските

„Долината на маските” в Ковачевци - 2011г.

За седми пореден път в неделя - 20 март 2011г. , в Община Ковачевци ще се проведе ежегодният  пролетен карнавал  „Долината на маските”. Кметът на общината Васил Станимиров отправя покана за проявата към всички почитатели на сурвакарската традиция в Пернишкия край.

Преди откриването на дефилетата на заявилите участие групи пред сградата на общината ще бъде посадено маслиново дърво, подарено от палестинския посланик в България. Това ще стане в 10 часа. 

Малко по-късно според предварителната програма участниците и гостите във фестивала ще посрещнат пролетта, за  чиято роля обичайно избират местна девойка.

След това ще започне и дефилето на групите с около 1000 маскирани. Предният ден ще бъде открита изложба.

Организаторите обещават и богата концертна програма.

Празникът „Долината на маските“ е стремеж към запазване на  сурвакарските обичаи и игри по поречието на река Струма, датиращи от незапомнени времена. Традицията да се гонят злите духове е пренасяна и съхранявана от поколение на поколение. Тя е мила и свидна даже на президента на републиката Георги Първанов, родом от този край. Вероятно е сред поканените и той. Организаторите очакват 15 крупи сурвакари и кукери от цялата страна.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.