iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Направили са козметични промени в правилника на Община Брезник

Направили са козметични промени в правилника на Община Брезник 02_1454485542

От 1 февруари 2016 г. влезе в сила новият правилник за работата и дейността на Общинския съвет в Брезник, като промени по документа почти няма, а малкото, които са направени са козметични. Затова пък има нелепа техническа грешка. В правилника от 2014 г. е записано ясно, че „ Председателят на Общинския съвет не може да бъде избиран в комисии”. В Правилника от 2016 г. в чл. 23, ал. 4 смисълът напълно е изменен с различното място на отрицателната частица „не”: „Председателят на Общинския съвет може да не бъде избиран в комисии”. Не става ясно дали в сила е уклончивото допускане, че първият сред равни може да не бъде избиран в комисии или категорично не може да бъде избиран.

В Правилника е отпаднала частта за правата и отговорностите зам.-председателя на ОбС, какъвто в Брезник няма.

От 1 февруари влезе в сила и възнаграждението на общинските съветници, което си остава същото като през миналия мандат – 70% брутната работна заплата на общинската администрация за съответния месец. Между 420 и 440 лв. се движеха досегашните заплати на народните избраници.

Освен тях, старейшините имат право и на пътни и други разходи, направени във връзка с изпълнение на задълженията им.

Възнаграждението на кмета е 1 262 лв., а председателят на ОбС се разписва срещу 90% от неговата заплата или 1 135 лв.

В новия документ, както и преди, са фиксирани три вида парични санкции за съветниците. Глоба от 50 лв. ги грози ако отсъстват без уважителни причини от заседание на ОбС, а ако не участват в работата на постоянните или временни комисии без основание, ще им бъдат отнети по 30 лв. Напускане на заседание без разрешение или отстраняване от сесия за нарушаване на утвърдени норми на поведение се глобява със 100 лв.

Предвидена е и санкция от 50 лв. ако съветник повторно отправя лични нападки, оскърбителни думи, жестове или заплахи към свои колеги, като освен това непослушкото се отстранява от заседанието.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.