iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Започнаха да приемат заявки за участие на събора Видовден

Започнаха да приемат заявки за участие на събора Видовден 05_1432709745

Общината в Брезник започна да приема заявки за участие за Видовден. Този събор ще се проведе на 26,27 и 28 юни, като се организира винаги в последната седмица на юни от общината и читалище „Просвещение“.

Право на участие имат всички самодейни колективи и индивидуални изпълнители от различните творчески форми от отделните читалища в общината, изпълняващи автентичен фолклор и гостуващи самодейни колективи от други общини. Пътните разходи и разходите за храна за самодейните колективи от община Брезник, са за сметка на организаторите. Поема се и храната на гостуващите колективи.

На Видовден брезничани и гостите на града ще видят словесен фолклор, песенно творчество, танцово изкуство, народни обичаи и показ на носии.

Съборът на Видовден е бил най-големият в Граово. Той се е провеждал от незапомнени времена на 15 /28/ юни на мястото Стари Видовдън, включено в обширната местност Кална бара, землище на с. Бабица, Брезнишко. Това място било маркирано с оброчен паметник. Най-ранни сведения за събора черпим от разказите на стари хора, чиито спомени се отнасят някъде около 50-те години на ХІХ век.

Срещу деня на събора жените и девойките от Брезник и селата излизали в ранни зори, за да събират водата, която се задържала при дъжд в чашките, образувани от листата на растението “Бба Вида”.

От 1977 г. Община Брезник организира Граовски фолклорен събор, като акцента пада върху многочасова програма, изнасяна на специално построена естрада в местността „Бърдото”. Миналата година гвоздеят на програмата бе концертът на Годжи и Борис Солтарийски. Тази година все още не е ясно кой ще весели брезничани.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.