iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Община Трън ще приеме бюджета си за 2016 г.

Община Трън ще приеме бюджета си за 2016 г. 01_1453790244

Община Трън първа в област Перник ще приеме бюджета си за 2016 г., както това ще стане на сесия, насрочена за 28 януари, този четвъртък, от 14 часа в заседателната зала на Общината.

Макрорамката на основния финансов документ на пограничната община възлиза на 5 148 957 лв. Приходите от местни дейности през годината са разчетени на 3 223 561 лв. Делегираните държавни дейности са в размер на 1 925 396 лв.

В сравнение с миналата 2015 г. капиталовите разходи са завишени със 145 000 лв. Сега те възлизат на 833 500 лв., като се предвижда част от тях да бъдат използвани за съфинансиране по проекти, тъй като така ще бъдат икономисани средства. В намеренията на кмета Станислав Николов влиза саниране на детската градина и на старата волейболна зала, на която е нужен нов покрив. Идеята му е и двата обекта да се отопляват на пелети. Другата част от капиталовите разходи ще се използва за благоустрояване, като приоритет ще бъде градът. Целта е да спасим Трън и да развиваме туризма, а хората да останат тук, мотивира се Николов.

Увеличение със 74 000 лв. имат и средствата за зимно поддържане на пътищата, които са 185 200 лв. Това е добре, тъй като Трън е третата община в областта по големина на територията с 51 населени места и голяма част от пътищата й са от четвъртокласната мрежа, която е грижа на Общината, коментира Станислав Николов.

С 30% по-малко е държавната субсидия за работните заплати на администрацията. Вместо 410 000 лв. колкото бяха парите през 2015 г., за 2016-та са заложени 312 200 лв. Недостигът от близо 100 000 лв. трябва да бъде компенсиран от местни приходи.

В проекта за бюджет се предлага заетите по трудови правоотношения да имат право на средства за СБКО в размер на 3 % от размера на работната им заплата. Кметът пък да може да похарчи 70 000 лв. за представителни цели, тържества и международна дейност, е заложено в бюджета.

Заложено е общинският бюджет да поеме погребенията на самотни, бездомни и безпризорни хора, както и на такива, които са настанени в заведения за социални услуги.

На предстоящата сесия ще бъде одобрена общата численост и структурата на Общинска администрация в Трън. Съветниците ще се произнесат по кметския отчет за състоянието на общинската собственост и за резултатите от нейното управление през 2015 г. Ще бъде актуализирана годишната програма за управлението и разпореждането с общински имоти.

Местният законодателен орган ще гласува спортния календар за 2016 г., годишна програма за дейността на местното читалище „Гюргя Пинджурова”, ще гласува за отдаване под наем на публична общинска собственост.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.