iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Трън столица и на киселото мляко - снимки

Трън - Празник на киселото мляко

Нови традиции се утвърждават през последните години в град Трън. След есенния фесивал на картофа, сега, в разгара, на лятото за трета поредна година градчето стана домакин на Празник на киселото мляко.  В това няма нищо странно, защото Трънско е дало на света откривателя на магията на уникалната българска безценна по качества храна. През 1905 г.роденият в трънското село Студен извор  д-р Стамен Григоров за пръв път описва млечнокиселия микроорганизъм, който предизвиква ферментацията, необходима за получаване на българско кисело мляко.  Първоначално той описва млечнокиселата пръчица като „Бацил А“. По-късно микроорганизмът е наречен „Лактобацилус булгарикус“, в чест на родината на неговия първооткривател.
 
Празникът е по идея на неговата потомка Юлия Григорова  председател на Фондация "Проф. д-р Стамен Григоров".
 
Гости на празника на киселото мляко в Трън бяха посланикът на Япония Н. Пр.  Ито, Петър Петров – депутат от ГЕРБ, Любомила Станиславова – народен представител на област Видин, Георги Шарлачки- зам.областен на област Перник, д-р Вяра Церовска – управител на МБАЛ „Р. Ангелова” гр. Перник и общински председател на ГЕРБ в Перник.
 
В Дома на пенсионера се проведе конкурс за домашно подквасено мляко в  4 категории – овче, козе, краве и смесено. Имаше и баници, трънски зелник, тутманик, които са отлична гарнитура на домашно подквасеното мляко, което ще бъде показано.
 
Конкурс за домашно приготвено кисело мляко.
Жури от Научния  център на „ЕлБи Булгарикум” :
Председател –  Здравко Николов И членове: Жечко  Димитров и Живка Атанасова
Класиране:
Категория Овче мляко – Стамен Цветков от гр. Трън и Радко Стоичков от с.Бутроинци
Категория Краве  мляко – Роска Григорова –  с.Радово
Категория Козе мляко – Евгения Димитрова  – с. Ломница
 
Победителите  в конкурса получиха като награда кошница с млечни произведения от  „ЕлБи Булгарикум” и сувенири от  фондация „Д-р Стамен Григоров”.
 
Отчетен беше конкурс за есе на тема „  Българското име  на дълголетието”
 
Жури  в състав: Камелия Искренова- преподавател по БЕЛ в СОУ „Гео Милев” гр. Трън,Татяна Иванова – зам.кмет на община Трън и Юлия Григорова – председател на фондация „Д-р Стамен Григоров”
 
Класиране:
Емилия Николаева
Евелин Колева
Севделин Харалампиев
 
Наградите са осигурени от  фондация „Д-р Стамен Григоров” 
 
На празника днес бяха показани млечни продукти  и на големи промишлени производители, за да бъдат сравнени  традиционното, домашно приготвено кисело мляко.
 
В залата  на Културния дом в Трън беше  подредена изложба „Традиции и съвременност” – живопис и керамика, свързана с млякото и млечните продукти.
 
В Музея на киселото мляко всички посетители имаха  възможност да разгледат специално поставената експозиция и  да си купят  домашно мляко в глинено  гърне, както и българска закваска.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.