iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Канада стана кредитор на САЩ за пръв път в историята

Канада стана кредитор на САЩ за пръв път в историята 03_1457864260

За първи път в историята Канада стана кредитор на САЩ, обръщайки познатите досега роли на двете държави, като това показаха данни на „Блумбърг“.

Американските активи, притежавани от канадци през четвъртото тримесечие на 2015 г., са надминали канадските активи, собственост на американци, сочат данни на статистическата служба на Канада, публикувани в четвъртък.

Резултатите показват, че американските активи, държани от канадци, са с 61,1 милиарда щатски долара повече, отколкото са канадските активи у американци. За сравнение през третото тримесечие янките са имали с 39,9 милиарда долара повече от съседката си. В годините от 1990 г. насам тези сума е била средно около 187 милиарда долара в полза на американците.

Това е сериозен обрат между двете страни. От историческа гледна точка Канада разчита на американските инвестиции, за да финансира икономиката си, до такава степен, че притежанията на САЩ винаги са предизвиквали спорове. Друга серия годишни данни, които се връщат обратно до 20-те години, показват, че Канада винаги е била нетен длъжник на САЩ.

Причината за обръщането на ролите са лесните кредити, силните баланси и липсата на възможности за инвестиции в Канада, които са насочили канадските финансови мениджъри и компании на юг от границата, коментира изданието. Стойността на тези инвестиции е скочила през последните няколко години с поскъпването на щатския долар. Американските инвеститори обаче не отвръщат със същото.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.