iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще разселват бежанците на гръцки острови

Ще разселват бежанците на гръцки острови 03_1459319983

Бежанците в Идомени отказват да бъдат настанени в лагери в Гърция и все още вярват, че Балканския маршрут към Европа ще бъде отворен. Това разкриват местните власти, като правителството планира кампания за спиране на тези слухове. В същото време остава проблемът с настаняването на хилядите мигранти в страната и се обсъжда възможността за разселването им на острови.

След затварянето на балканския маршрут хиляди мигранти останаха блокирани около гръцката граница с Македония и живеят в изключително тежки условия. Атина съобщи, че ще постави високоговорители, за да опита да ги убеди да игнорират слуховете, че маршрутът ще бъде отворен, каза шефът на службата за координиране на миграционната политика Йоргос Кирицис.

Друг проблем е настаняването в предвидените за целта места. Местните хора не желаят бежанци и обвиняват властите, че не зачитат мнението им. Правителството обмисля схема за прехвърляне на голяма част от мигрантите от натоварените острови към съседни егейски острови. Живеещите там обаче се страхуват, че откриването на бежански лагери ще унищожи туризма.
Споразумението с Турция за връщане на бежанци пък започва да дава резултати. Европейската комисия съобщи, че броят на пристигащите на гръцките острови намалява, а на 24 и 25 март са били върнати 147 мигранти в Турция. Очаква се от 4 април да започне и изпращането на сирийски бежанци от Турция директно в ЕС.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.