iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В Гърция и Сърбия налагат глоби на шофьори

В Гърция и Сърбия налагат глоби на шофьори 11_1417272508

Ще глобяват българските шофьори по пътищата в Гърция и Сърбия. В тези страни наказват със затвор водач на бавен автомобил, който не пропуска колона

Очаквано властите в двете съседни държави затегнаха контрола с оглед на наближаващите коледни и новогодишни празници и следят за стриктното изпълнение на законите с цел предотвратяване на тежки инциденти, посочиха от autoclub.bg.

В Гърция неспазването на знак забранен обратен завой излиза 200 евро глоба и отнемане на регистрационните табели на колата и шофьорската книжка на водача за срок от 20 дни.

Преминаване на червен светофар пък се наказва със 700 евро и отново се прибират табели и шофьорската книжка.

Ако някой се осмели да се снабди с антирадар, то тогава го чака сурова глоба от 2000 евро, лишаване от свидетелство за управление за 30 дни и табелите на колата за два месеца. Неспазване на сигнализацията на жп прелез в южната ни съседка излиза 700 евро, прибиране на книжката за 60 дни и табелите за 20 дни.

Употреба на алкохол до 0,40 мг/л е 200 евро, а до 0,60 мг/л – 700 евро, и 90 дни лишаване от право на управление. Неправилно изпреварване на жп прелез се глобява с 700 евро и 20 дни без книжка, а превишаване на максимално допустимата скорост с 30 км/ч или движение по автомагистрала с над 150 км/ч се наказва с 350 евро и 90 дни лишаване от право на управление.

Ако някой предприемане опасна маневра, то със сигурност трябва да бъде готов да се раздели със 700 евро и 30 дни няма да има право да кара. Все пак гърците намаляват размера на дължимата сума наполовина, ако парите бъдат изплатени в рамките на 10 дни.

В Сърбия шофиране в лявото платно на пътя се наказва с глоба до 253 евро или затвор от 30 дни и отнемане на книжката за най-малко три месеца. Ако в резултата на действието е станал инцидент, глобата е до 422 евро.

Освен това неразумните шофьори ги грози затвор до 60 дни и отнемане на книжката за най-малко пет месеца. Превишаване на скоростта извън населено място с между 61 и 80 км/час се глобява с до 253 евро или затвор от 30 дни и отнемане на книжката за най-малко три месеца.

Непозволено изпреварване от дясната страна струва 253 евро, както и затвор от 30 дни и отнемане на книжката за най-малко три месеца. Ако по време на неправилната маневра се стигне до катастрофа, то тогава шофьорът ще бъде наказан с глоба от 422 евро, както и затвор до 60 дни и отнемане на книжката за най-малко пет месеца.

Ако някой от родните водачи забрави да си включи задните габаритни светлини, то тогава трябва да се раздели с 253 евро. В по-лошия случай ще прекара един месец зад решетките и ще му вземат свидетелството за управление за най-малко три месеца.

Има наказание и за шофьорът на бавен автомобил, който не спре, за да пусне колона автомобили. В този случай сръбските власти налагат глоба до 253 евро или затвор за един месец, а също така и отнемане на книжката.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.