iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Все повече британци подкрепят излизането от евросъюза

Все повече британци подкрепят излизането от евросъюза 06_1465624340

Преднината на подкрепящите излизане на Великобритания от ЕС нараства спрямо предпочитащите страната им да остане в съюза, като това показват резултатите от ново проучване на агенция „ORB”, поръчано от “Индипендънт”, съобщава БГНЕС. Анкетата сред 2000 граждани на Острова показва, че 55% от тях искат Великобритания да напусне ЕС, докато 45% са за оставане. Това е най-голямата преднина на привържениците на „Брекзит” досега. Референдумът относно принадлежността на Обединеното Кралство към ЕС ще се проведе на 23 юни.

От определящо значение ще бъде избирателната активност. Според същото проучване 78% от привържениците на „Брекзит” ще гласуват, докато същия дял сред лоялните на ЕС британци е 66%. Част от причините за сегашната картина се дължат на партийната активност. Опозиционната Лейбъристка партия към момента не успява да мобилизира достатъчно свои привърженици за приетата от нея кауза Великобритания да остане в Евросъюза. 56% от гласувалите за лейбъристите на последните парламентарни избори подкрепят оставане в ЕС, докато 44% са на противоположното мнение. Само 38% от консерваторите пък стоят зад премиера от тяхната партия Дейвид Камерън, който също иска оставане.

Над 50% от анкетираните признават, че излизане на страната от съюза може да доведе до икономически проблеми, какъвто е основният аргумент на искащите оставане.

70% от хората на възраст между 18 и 24 години предпочитат страната да бъде част от ЕС, 64% от тези над 55 години ще гласуват за обратното. Освен това, дялът от младите, която със сигурност ще гласува е 56%, докато при възрастните той е 80%.

Най-голяма е подкрепата за оставане в ЕС сред анкетираните в Шотландия – 60%. Когато обаче се имат предвид намеренията да се гласува, всеки друг регион на Великобритания е по-скоро за „Брекзит”. Дори в столицата Лондон, на която много хора гледат като на крепост на привържениците на ЕС, само 44% от анкетираните подкрепят оставане. В столицата е и най-ниската евентуална избирателна активност – 60%.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.