iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Не за първи път МОСВ се заканва да спре Топлофикация Перник

ТЕЦ Перник пред спиране

Това не е първият път, в който Министерството на околната среда и водите се заканва, че ще спре "Топлофикация" Перник. От години се нарушават екологичните норми за емисиите на серен диоксид.

В Перник са пред реалната заплаха да изкарат летните горещини без топла вода. До няколко дни основната мощност на ТЕЦ "Република" ще бъде спряна, за да се изгради сероочистваща инсталация. Целта е да се намалят вредните емисии, отделяни във въздуха. Ремонтът може да продължи през цялото лято.

Още през 2007 г. е трябвало да заработи сероочистваща инсталация, каквито са европейските изисквания. От тогава са давани различни срокове това да се случи. Но и до днес перничани продължават да дишат мръсния въздух. Сега обаче от Министерството на околната среда и водите изглежда по-категорични.

Росица Янакиева - кмет на Перник: "В края на месец март пристигна писмо, подписано от министър Караджова, в което им се разпорежда да направят смесване на горивото, така че емисиите да бъдат в норма. 2 седмици по-късно пристигна писмо със заповед на министър Караджова за спиране на 5-ти котел на ТЕЦ "Република" тъй като не отговаря на изискванията за чистота на въздуха."

До преди година дружеството беше държавно. Сега собственик е фирма, свързана с Христо Ковачки. Именно частникът ще трябва да плати за инсталацията, която ще струва между 7 и 8 милиона лева.

Росица Янакиева - кмет на Перник: "На този етап е подготвена площадката. Ние в Община Перник все още очакваме документите, които да бъдат одобрени и да бъде издадено строително разрешение, така че в рамките на летния сезон до новия отоплителен сезон за Перник тази инсталация да бъде изградена."

И докато зимата е далече, летните жеги тепърва предстоят. Ето защо перничани са разтревожени как ще прекарат лятото без топла вода.

Цветанка Бъчева: "Как така няма да имаме топла вода? 100-хиляден град сме!"

Владимир Асенов: "Нищо, че използваме "Топлофикация" - все пак сме си монтирали и бойлер."

Цветанка Бъчева: "Какво ще правим... трябва да се вдигнем на бунт."

Все още не е сигурно дали ще се наложи в Перник да минат само на бойлери.

Росица Янакиева - кмет на Перник: "Към настоящия момент се водят преговори между "Топлофикация" Перник и МОСВ с оглед на това през летния сезон да работи парогенераторът, който е с газ, така че гражданите на Перник, домакинствата да имат топла вода."

Ако сероочистващата инсталация не бъде изградена до края на есента, има опасност "Топлофикация" да спре работа завинаги. Така битовите абонати- почти 2/3 от домакинствата са на централно отопление, както и всички обществени сгради, включително училища, детски градини, ясли и болници, трябва да намерят друг начин за отопление през зимата. 

БНТ

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.