iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Градът на маскарада

Градът на маскарада 04_1396348164

Перник е вторият по големина областен град в Югозападна България, разположен в Пернишката котловина на 30 км югозападно от столицата. Обграден е от трите планини Витоша, Голо Бърдо и Люлин, а през него минава пълноводната река Струма. Градското население е 78 371 жители, а населението в цялата община е приблизително 93 424 жители, от които близо 34 хиляди са млади жители, което нарежда Перник сред градовете с най-добри перспективи в Югозапада.

Релефът е разнообразен и красив, планинско-хълмист с надморска височина 850 м. и изключително благоприятен климат – средната годишна температура е 17.3 градуса. Характерни за региона са планинските ветрове и сравнително късното настъпване на пролетта – в края на март и най-често началото на април. Водните богатства – реките Струма и Конска – дават идеален завършек на Перник и околността, които са винаги гостоприемни за посетители от цялата страна, имайки всички условия за планински и културен туризъм или отдих през уикенда с много забавления.

Обитаван още от древността, районът на Перник пази следи от селищен живот от 6000 г. пр. Хр. Градът е наследник на средновековна българска крепост, възникнала на укрепено място, където още през IV век пр.Хр. древните траки са имали селище. Направените археологически разкопки доказват, че по тези места са живели тракийските племена алеи и граеи, основали тогавашния град Адева. По-късно историятa свидетелства за съществуването на средновековно селище, което било известно още в онези далечни времена със сегашното си име Перник и било сред най-дълго съпротивлявалите се срещу византийските нашествия.

Без съмнение най-впечатляващата забележителност е Пернишката крепост, която е свързана с легендарния войвода Кракра Пернишки и отбраната на храбрата му войска.За личността на смелия Кракра до днес са достигнали съвсем малко сведения, но народните предания съхраняват представата за него като справедлив, храбър вожд и закрилник на народа, превърнал се в символ на смелостта и пазител на пернишкия край.

Крепостта е многократно възстановявана. Първият път – след разрушителното заметресение след 1018 година и след разрушаването й от сръбските нападения през 1189 година. Днес за опазването на красивата крепост като ценно културно наследство се полагат много усилия. Може да я видите красиво осветена в тъмните часове на денонощието, когато изумява с авантюристичния си вид, оцветена в зелени, червени и виолетови светлини.

Историческият музей в град Перник разполага с над 50 000 експоната, представящи колекции от раннонеолитна керамика, антични накити и прочутия сребърен печат на цар Петър. Отворена за посещения е Художествената галерия, в която може да видите актуални художествени произведения или представяне на картинни изложби на наши и чуждестранни художници.

Очарованието на древния град не свършва дотук. Той е съхранил характерния символно натоварен ритуал – кукерството. В този обред участват силни мъже кукери, преобразени с типични маски и костюми (персонажи от българския бит – бабата, бирникът, царят), които преминават през централната част на града, за да „изгонят“ злото от земята и чрез магическия си танц призовават Майката природа да донесе богата реколта и благоденствие. Всяка година обичаят се реализира по време на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва” – единствен по рода си на Балканите. В него участват над 6 000 души от различни страни, които прославят града Перник, вече известен като европейска столица на маскарада. Перник е една чудесна туристическа дестинация за всички истински ценители на традициите.

Автор: Катерина Павлова

Източник: svetovengid.com/stariqt-pernik

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.