iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Забравено земетресение от 1965 се появи из архивите

Корица на Вестник Димитровско знаме, Перник 30 януари събота 1965 година, брой 9

След токова силни трусове, информация в медиите и говорене по улиците, в социалната мрежа фейсбук се появи истинска находка - снимка на вестник с публикация за земетресение в Перник. Снимките са качини във фейсбук профила на Държавен архив Перник и ето целия текст на публикацията.

НАЙ-СИЛНОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В НАШИЯ РАЙОН

На 29 Януари 1965 година в 1 часа и 10 минути и 30 секунди сеизмографичните апарати в София регистрираха земетресение от V-та степен. Епицентърът на земетресението беше в района на град Радомир, където неговата сила достигна шеста-седма степен. Освен в Радомир, най-силно то се почувства и в Брезник и в Перник. За района на Радомир това е най-силното земетресение. В 1911 година там е бил отбелязан друг такъв трус от пета степен. В тази част на страната досега изобщо не е имало трус на земните пластове по-голям от шеста степен. Характерно за разместването на земните пластове през нощта на 29 Януари е, че това е станало на дълбочина не по-голяма от 10 километра.

Големи щети не са нанесени даже и в самия епицентър. Има пропукване на стени и тавани, падане на комини - не само на стари, а и на нови къщи. Ш момента продължават изследванията във връзка със замърсяването на водата в района на Радомир.

Вестник Димитровско знаме, Перник 30 януари събота 1965 година, брой 9-ти, цена 2 ст.

Източник и снимки: https://www.facebook.com/DrzavenArhivPernik

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.