iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Осветиха нов храм във Вискяр

Осветиха нов храм във Вискяр 09_1380567916

Нов храм, посветен на св. Георги Победоносец беше осветен в пернишкото село Вискяр. Чинът по освещаването и празничната св. Литургия бяха водени от Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В богослужението участваха дякон Радко Иванов от София и свещениците от Перник Людмил Колев и протойрей Борис Котев, който е председател на църковното настоятелство в селото. Певците водеше Андрей Касабов, секретар на Софийската света митрополия.

Храмът се изгражда от 10 години. В книгата на дарителите за записани 118 човека. Много местни жители са участвали в съграждането му с доброволен труд и дарени материали, разказа бившият кмет на селото Пламен Лозанов, който подхваща идеята за издигане православния храм преди години.
През последната година делото му завършва настоящият кметски наместник Любка Георгиева. Два пъти суми 5 и 4 хиляди лева за градежа църковното настоятелство е получавало по линия на Комисията „Вероизповедания” към Министерски съвет.
Иконостасът е дело на дърворезбаря Румен Иванов. Иконите от апостолския ред са правени още през 2005 г., на пленер организиран от Община Перник. Дарение от лични средства е правила тогава и покойната Антоанета Георгиева, кмет на община Перник през тези години. Тя е направила и първата копка на храма. Жители на Вискяр са поръчали останалите икони, които са дело на художникът иконописец от Перник Василка Златанова. Стените на храма са украсени с икони, подарени от семейства от селото, а жените са донесли в храма всичките избродирани от тях гоблени с религиозни сюжети. Калина Крумова пазила 30 години извезана от нея Богородица и сега я дарила на новата черква, а специално е направила и гоблен със свети Георги. Избродирана Богородица е подарила и дъщерята на Пламен Лозанов, както и още други дами.
По повод освещаването на храма във Вискяр се събраха и много гости – кметът на Перник Росица Янакиева, народният представител Станислав Владимиров, кметове на населени места, политици, гости на селото. Тук беше и роденият във Вискяр. ген. Бриго Аспарухов.
Специални думи на благодарност за добрата съвместна работа епископ Йоан отправи към кмета Янакиева. Тя има и лична заслуга за довършването на храма, както с логистична помощ, така и с осигуряването на средства от по-крупен дарител.
Досега във Вискяр не е имало храм. По този повод кметският наместник Любка Георгиева и църковното настоятелство дадоха празничен обяд. Много от блюдата, баниците и питите донесоха местните жителки.

Източник: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.