iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Православната църква чества света Анна

Православната църква чества света Анна 12_1418108362

Майката на Богородица се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени. На днешния 9 декември Православната църква чества зачатието на св. Анна, майката на св. Богородица. В календара на православната църква този празник е тясно свързан с празника рождество на Пресвета Богородица. Според библейския разказ св. Анна произхожда от Ароновия род и е дъщеря на свещеник от Витлеем. Съпругът ѝ Йоаким бил потомък на Давидовия род. Двамата живеели в Назарет и били праведни хора и добри християни.
Нещастието им било, че близо двайсет години нямали деца. Отчаян, Йоаким отишъл в пустинята и прекарал 40 дни в строг пост и молитва. По същото време св. Анна излязла в градината и като видяла на едно дърво гнездо с новоизлюпени пиленца, със сълзи на очи се помолила и тя да има дете.

Според библейския разказ Бог чул молбите ѝ и чрез архангел Гавраил известил, че Анна ще роди дъщеря и ще я нарече Мария. Св. Анна се заклела да посвети детето си в служба на Бога.
Източноправославната църква приема св. Анна още от VI в., като тя и Йоаким са наричани свети и праведни богоотци. Разказът на протоевангелието на Яков е приет от Римокатолическата църква едва през XIII в., като Анна е официално канонизирана през 1854 г.

Българската православна църква отбелязва зачатието на св. Анна на 9 декември, а нейната смърт - на 25 юли.

Днес имен ден имат Анна, Анка, Ани, Анани, Анушка, Яна, Блага, Добра, Добри, Янула, Янина.

В народните вярвания св. Анна е закрилница на семейството, брака, девойките и бременните жени. През деня жените не работят, за да не се разболеят децата и добитъкът, а мъжете не напускат селото, за да не ги отвлекат излезлите самодиви. Момите посаждат пшеница или потапят ябълкови клонки във вода. Ако пшеницата покълне, а клонките се разлистят – момата ще се омъжи през следващата година.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.