iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сурвакарите от Банище получиха признание на ямболския фестивал „Кукерландия 2016”

Сурвакарите от Банище получиха признание на ямболския фестивал „Кукерландия 2016” 03_1457941982

За поредна година сурвакарите от Банище получиха голямо признание на ямболския фестивал „Кукерландия 2016”, като с този си успех групата затвърди своята индентичност, автентичност, отстоявайки името на едно малко селце, което съхранява и пази традициите на своите предци.

Вместо от кожи, каквато е сурвакарската традиция в Пернишко, маскарадните си костюми на сурвакарите от Банище са направени от снопи от специфична суха трева. С мистерия е обвеян въпросът какво е растението. Никой не казва кое е то и къде вирее, а всички членове на формацията пазят дълбока тайна за него.

„Банище ревностно съхранява и тачи традицията”, споделят с гордост сурвакарите.

Тази година групата е със свежо попълнение за първи път в нея се включи Мирослав Зоранов, който е в 11 клас и възпитаник на ПМГ „Христо Смирненски, специалност „Информационни технологи с информатика”. След неговата изява в международната фиеста в Перник , той е последван от неговия баща Зоран Малинов. Въпреки ангажиментите се като технически ръководител във фирма „Алфа Бета Строй „ЕООД, Зоран намира свободно време, за да се изяви с групата и да допринесе успех за село Банище.

Не случайно селото е едно от петте в страната, които притежават сертификат на ЮНЕСКО за съхранение на обреди и обичаи.

На 13-ти март, сурвакарите представят обичая на фестивала в Мировяне.

Сурвакарската гpyпa c ycпex ce e пpeдcтaвялa нa мeждyнapoдни ĸapнaвaли в Лaтвия, Peпyблиĸa Maĸeдoния и Cлoвeния. Cypвaĸapитe oт Бaнищe yчacтвaт нa вcичĸи издaния нa Meждyнapoдния фecтивaл нa мacĸapaднитe игpи в Πepниĸ, oтĸъдeтo e нocитeл нa мнoгo нaгpaди. Сред тях е и най-гoлямoтo oтличиe „Злaтнa мacĸa”.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.