iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дете даде част от дрехите си на съученичка в Мизия

Дете даде част от дрехите си на съученичка в Мизия 11_1417251368

Петокласничка от Мизия подари част от дрехите си на своя съученичка, която е изгубила всичко след опустошителното наводнение там в началото на месец август.

Семейството на момичето е останало без дом и трудно се връща към нормален начин на живот. Цветелина, трите й деца и тяхната баба се преместват да живеят на квартира, защото къщата им е определена за срутване. Всички се издържат с пенсията на бабата и отскоро с заплатата на майката, която е наета на почиства улиците в Мизия. На месец живеят с 350 лева. Парите в къщата стигат едва за храната, сметките и квартирата. Трите деца на 4, 9 и 11 години имат нужда от топли дрехи и обувки за зимата.

Петокласничката Денислава е принудена да ходи на училище със старите си и износени дрехи, тъй като пари за нови няма. За да помогне на момичето, нейната съученичка Мария решила да се раздели с част от своя гардероб, за да върне усмивката на лицето й.

В Мизия дори върху здравите къщи и сега все още личи докъде е стигала водата, а съборените от наводнението все още изглеждат като паметници на онова отчаяние, което връхлетя града със страшната водна вълна през август.

Хората, които изгубиха своя дом заради бедствието трябваше да бъдат настанени във фургони, които преди месец бяха доставени. И днес обаче те са празни. В кухнята на един от фургоните вече печка, има мивка, има печка за отопление, а в спалните помещения са поставени легла, фотьойли, има и завивки и възглавници. Живеещи в него обаче няма.

Митко Бачев е един от хората, които търпеливо чакат настаняването във фургоните, защото това е единствената му надежда някак да изкара зимата. „Не виждам живот, но докато съм жив, ще се боря”, сподели той. Както се борят в полза на живота и срещу отчаянието и неговите съседи, и всички хора от общо 50 срутени къщи в Мизия, които вече 4 месеца нямат свой дом.

Те рано или късно ще се преместят във фургоните. Засега това е невъзможно заради довършителните работи, обясни заместник-кметът на Мизия Николай Нековски. „Още не сме готови с електрическата инсталация, защото е малко по-сложна процедурата за доставяне на самия трансформатор”, призна той. „Ще има основен електромер, който ще бъде за цялото фургонно селище на партида на общината. Ние писахме до социалното министерство на хора та да се отпуснат енергийни помощи”, каза още заместник-кметът.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.