iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Повечето плажове у нас са в нарушение

Повечето плажове у нас са в нарушение 08_1440492637

Българските плажове са презастроени и необезопасени, като свободните зони на тях са твърде малко. Това става ясно от проверка на Министерството на регионалното развитие, възложена от Върховната административна прокуратура.

Оказва се, че при 112 плажа, отдадени под наем или на концесия, има нарушения в 92 от тях.

Общо установените нередности са 730. Прокуратурата не посочва конкретни санкции, наложени от регионалното министерство. Единственото, което е направила дирекция „Концесии“, е да изпрати писма до концесионерите да ги отстранят. Въпреки че част от договорите предвиждат държавата да отнема депозираната банкова гаранция при неизпълнение на условията в договора с концесионера.

Според прокуратурата общата площ на преместваемите обекти и съоръжения надвишава посочената в Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Резултатите от проверката сочат още, че платените плажни зони са с по-голяма площ от тази на безплатната зона, което е нарушение на утвърдените схеми.

Лоша е и оценката на прокуратурата за медицинското обслужване и санитарно-хигиенните условия на плажовете, както и за обезопасяването на прилежащата акватория и водноспасителната дейност. С много нарушения е плажът на Лозенец, който бе затворен заради опасни бактерии.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.