iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Започнаха да изграждат третия лъч на метрото в София

Започнаха да изграждат третия лъч на метрото в София 11_1478360712

Работите по изграждането на тунел на третия лъч на метрото започнаха, като кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че "Метрополитен" започва да копае тунел от метростанцията при "Малък градски театър зад канала" до неремонтирания участък на бул. "Владимир Вазов". Участъкът е дълъг 850 м.

От март, когато започна строителството на първите 7 метростанции в централните части на града до вчера, строителството на третия лъч на метрото беше съсредоточено единствено върху изграждане на спирките.

През март догодина започва и изграждането на тунели с дългоочакваната тунелопробивна машина, конструирана в Германия. До 2019 г. тя ще копае от "Красно село" до метростанцията при "Малък градски театър зад канала". Машината тежи 1600 тона и ще пристигне с кораб на части до Лом, а от там те ще бъдат транспортирани до София с общо 87 тира. 12 тира вече са пристигнали, а през следващите няколко седмици се очакват и останалите.

До края на 2019 г. трябва да приключи строителството на 12 станции и 12 км метро, което да свързва кв. "Овча купел" и кв. "Хаджи Димитър". Очакванията на Столичната община са над 500 хил. души дневно да ползват метрото, а вредните емисии във въздуха да се стопят с 90 хил. тона годишно.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.