iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


У нас липсват строители на всички нива

У нас липсват строители на всички нива 07_1435756364

Липсват добре подготвени строители на всички нива в бранша. Това твърдят от бизнеса, като според тях причината не е в мързела на младите или нежеланието им за работа, а в липсата на професионални училища и недобра връзка между бизнеса и университетите.

Управленските кадри, които завършват университетите, също не отговарят на нуждите на компаниите, тъй като няма достатъчно подготвени за технически ръководители и работа на терен. В същото време липсата на професионални училища и на обучения и практики в съществуващите е причината за тоталния недостиг на работници от средния ешелон в строителството. Бизнесът трябва да има думата при избора на специалности, за да имат реализация младите, които ги завършват, твърдят от бранша. Те искат учащите се да имат повече часове за реален стаж в компании, така че след завършването си да са подготвени за постъпване в фирми. Възможностите за публично-частно партньорство в областта на строителството и образованието, ще бъде темата на третата дискусия от националната кампания "Да! На българската икономика". Тя се провежда утре в Стара Загора.

Дискусията се организира от вестник "Стандарт" и КРИБ, в партньорство с в. "Преса" и Камарата на строителите в България. Тя ще бъде пряко предавана от телевизия Канал 3.

Домакин в града под липите ще е председателят на Българския форум по транспортна и инфраструктура и ръководител на Катедра "Пътища" в УАСГ проф. Николай Михайлов. Той ще постави темите за икономическия ефект на предлаганата стратегическа инфраструктура за България и формирането на политики в областта на публично-частното партньорство в образованието. Основна част от дискусията ще бъдат и алтернативите за финансиране на професионалното обучение в строителния сектор. Както и възможностите за партньорство между държавата и фирмите от бранша за въвеждане на дуално образование. Неговата цел е да подготвя бъдещи специалисти в реална работна среда.

По време на форума на въпроси на бизнеса ще отговарят регионалният министър Лиляна Павлова и образователният - проф. Тодор Танев, както и зам.-министрите - на образованието Ваня Кастрева и на труда и социалната политика - Зорница Русинова. Във форума ще се включат кметът на Стара Загора Живко Тодоров, шефовете на най-големите строителни компании у нас, ректори, представители на местната власт, медии.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.