iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


За да се повишат заплатите на чиновниците, министрите трябва да оптимизират персонала си

За да се повишат заплатите на чиновниците, министрите трябва да оптимизират персонала си 07_1436173077

Заплатите на чиновниците през 2016 г. ще може да се вдигат само ако съответните министри оптимизират персонала си, като номиналният размер на разходите за персонал в министерствата трябва да се запази на нивото за 2015 г.

Това е записано в указания на Министерството на финансите, които в петък бяха разпратени към бюджетните организации относно подготовката на бюджета за 2016 г.

Ведомствата трябва да се съобразяват и с тавана на разходите, поставен още през април с постановление на Министерски съвет. В него например е поставен таван от 247 млн. лв. разходи на министерството на земеделието през 2016 г., при 227 млн. лв. за тази година. Разходите на министерствата на образованието и на отбраната за следващата година се запазват съответно на 417 млн. лв., и на 954 млн. лв., колкото са и за 2015 г.

С указанията на МФ за подготовката на бюджета за 2016 г. се цели запазването на финансовата дисциплина. Така например министерствата могат да предвиждат нови ангажименти за разходи през следващата година, само ако се запазват или намаляват задълженията им към доставчиците. Общините пък не трябва да планират разходи, срещу които нямат обезпечени очаквани постъпления. Целта е държавата и общините да не трупат дългове към доставчиците. Като цяло разходите за издръжка на администрацията през 2016 г. (без заплатите и осигуровките) се планира да се свият с близо 50 млн. лв. до 4,69 млрд. лв.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.