iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Не взеха думата за актуализацията на бюджет 2015

Не взеха думата за актуализацията на бюджет 2015 12_1449210053

Нито един представител на управляващите партии не счете за нужно да вземе думата по актуализацията на бюджет 2015, като късно в сряда депутатите одобриха числата, с които се отчита преизпълнение на приходите, но се завишават и разходите. Така крайният резултат в бюджет 2015 е завишаване на дефицита от 3 на 3.3% от БВП.

Както "Сега" писа, с актуализацията приходите по държавния бюджет за 2015 г. се увеличават с 833 млн. лв. Преизпълнението идва основно от по-високи постъпления от данъци. Срещу по-добрите приходи обаче стоят извънредни разходи в размер на 883 млн. лв. 495 млн. лв. извънредни харчове се допускат заради еврофондовете и приключването на стария програмен период. Тук стремежът е да се усвоят максимално средства, но не е ясно каква част от тях ще бъдат възстановени безпроблемно от ЕК. Останалите 388 млн. лв. ще отидат за извънредни разходи на 13 министерства, в това число 202 млн. лв. извънредни плащания за персонал. Начело в списъка с министерства с неспазени лимити за разходи са МВР - със 180 млн. лв. извънредна субсидия, и Министерството на отбраната - с 57.2 млн. лв. Сред ведомствата, които вземат извънредни пари, са още Министерският съвет (2 млн. лв. плюс за персонал), земеделското министерство (4 млн. лв. за персонал), Национална служба за охрана (3.2 млн. лв. за персонал) и др.

След завишаването на приходите и разходите по държавния бюджет се сформира допълнителен дефицит от 50 млн. лв. Непланиран минус има и по други бюджети извън държавния, включително при общините, като резултатът е влошаване на салдото с общо 380 млн. лв. Така 2015 г. ще приключи с дефицит от 3.3% от БВП, или 2.87 млрд. лв. при планирани 3% от БВП, или 2.49 млрд. лв.

"За първи път в историята се предлага актуализация на бюджета като част от проектобюджет за следващата година, това е уникален принос на управляващите. За тази актуализация няма никакви основания - нито се е влошила външната обстановка, нито има вътрешни извънредни събития. Искате от българския народ да плати, че двама министри - на МВР и отбраната, не са изпълнили разпореждане на правителството и не са спазили бюджета", коментира Румен Гечев от БСП Лява България. Според него е показателно, че се стига до влошаване на показателите на фона на уверения за преизпълнение на приходите и обещания да няма актуализация. Според БСП извънредните средства за разходи по оперативните програми също са знак за лошо управление. "Актуална ли е сега оставка на премиера, който плашеше с оставки министрите за надхвърлени лимити, с думите трябва да се внимава", коментира Янаки Стоилов.

Нито един депутат от партиите, които подкрепят кабинета, не коментира тези критики. Залата не прие и предложение на лявата Дора Янкова в актуализацията да се включат с отделни извънредни разходи и общините.

ВОТ

Актуализацията, която бе една от причините да се бърза с бюджет 2016, бе гласувана със 100 гласа за, 27 против и 11 въздържал се.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.