iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пушилка около ОПУ Перник

Емил Христов - снимка: perunik.com

В две поредни публикации сайта perunik.com публикува материали относно "Далаверите в Областно пътно управление Перник". В първият материал става въпрос за неправомерно уволение: 

Иск срещу Областно пътно управление (ОПУ) – Перник в Комисията за защита от дискриминация е завел бившия техен служител Емил Николов Христов.

Оплакванията на Христов пред комисията  са, че е бил уволнен неправомерно без длъжността му да е била съкратена и на негово място е назначена служителката и активистка на ГЕРБ – Перник, Джулия Робертова Кирилова!

Според Христов - същата не притежава изискващото се за изпълнение на длъжността висше икономическо образование и трудов стаж. Освен това, за да прикрие факта, че Джулия Кирилова не съответства на заеманата от нея длъжност, Директорът Сачански е подал невярна информация, че същата е назначена на длъжност „Технически секретар”. Проверка от Национална агенция пътна инфраструктура (НАПИ), обаче, е установила, че същата е назначена като „Старши инспектор – финансов контрол”. Отговорна длъжност, за която тя не притежава нито образование, нито професионален опит! Но пък заплатата на тази длъжност си заслужава.

Според твърденията на Христов, в ОПУ – Перник са широко застъпени дискриминационни практики по отношение на заплащането на работещият персонал. Ръководния персонал, например си е гласувал по 2% на година за клас, докато всички останали са само с 1% на година! По тази причина с течение на годините главната счетоводителка Райна Кимова Ватрачка, например, започва да получава допълнително 59% бонус върху щатната си заплата, което в абсолютни цифри само с този бонус надминава основните заплати на 80% от персонала, работещ там. Нейната заплата заедно с бонуса е по-голяма даже и от заплатата и бонуса на самият Сачански! Нещо, на което ако беше Бойко Борисов - Сачански сигурно би се възпротивил! Друг подобен пример е инж. Борис Владимиров Михалков, чиито бонус върху заплатата е 66%. С него той надскача и Сачански, и Ватрачка по взети пари. Останалите служители получават между 20% и 40%, но има и такива само с 3%.

Както се казва – средностатистически всеки в ОПУ-Перник яде свинско със зеле. Но за едни има свинско, а за други – само зеле!

По време на работата си там и въпреки трудовия стаж и пълното съответствие на заеманата от него длъжност – на Г-н Емил Христов, незнайно по какви причини, е дадена основна заплата, която е по-ниска от заплатата на служители със средно образование. И това при положение, че същият е каран да съвместява няколко длъжности на куп! Оправданието било, че образованието му не съответствало на заеманата от него длъжност, въпреки, че същия е икономист и е отговарял за организационно-мобилизационната подготовка на Община Перник дълги години! На този фон съвсем не е ясно защо главната счетоводителка на ОПУ-Перник трябва да е „Главна”, а не просто счетоводител? И то при положение, че тя е единствения служител в счетоводството на ОПУ-Перник. За да си „Главен” на нещо или „Директор” на нещо – би трябвало да изпълняваш ръководна роля и да направляваш екип от специалисти. В случая „Главен” на самия себе си явно означава само и единствено по-високи бонуси и по-висок щат!

Втората публикация е относно: Дали пък ръководството на ОПУ не е работило така, че всъщност да заслужи високите бонуси върху заплатите си? 

Дали това е истина - преценете сами...

Като отговорно длъжностно лице в предприятие с особена важност за националната отбрана, директорът Сачански е трябвало да поддържа план за организационно-мобилизационна подготовка в предприятието. За целта същият е трябвало да има достъп за работа с документи с класифицирана информация. Оказва се, че Директорът Сачански не е имал достъп за работа с класифицирана информация в продължение на повече от година след като е бил назначен на тази длъжност. Повече от година той не намира време да попълни необходимите документи за да му бъде издаден документ за достъп. Ясно е, че през времето, през което той не е имал достъп до класифицирана информация- план за организационно-мобилизационна подготовка в ОПУ-Перник не е съществувал!

Проверка на Националната агенция пътна инфраструктура (НАПИ) установява, че Началничката на РПС – Трън, Станка Байкушева е подписвала количествно-стойностни сметки само по представени документи. Без проверка на място и без оценка за качеството на извършената от фирмите работа. В далаверата са замесени имената на гравитиращи около ГЕРБ лица и фирми, както и лица, приближени до сега действащи общински съветници от ГЕРБ. Същите са извършвали укрепвания на свлачища и ремонти на пътища със занижено качество и (разбира се) завишени цени!

На 1 Април 2010 г. на браншово ниво е бил сключен колективен трудов договор между НАПИ и синдикатите. В същия е било записано, че на всички работещи в предприятието се признава целият предишен трудов стаж - независимо дали е положен по заеманата в момента длъжност или не. В колективния трудов договор е залегнала и единна ставка от 1,2% на година за добавките за клас върху заплатите на работниците - без да се прави разлика между управляващ персонал и работници. Колективният трудов договор, обаче, е бил укрит от работниците в предприятието и никой от тях не е имал и ни най-малка представа, че такъв договор съществува! По закон - договорът е трябвало да бъде поставен на видно място за да може всеки да се запознае със съдържанието му. Но на практика юрист-консултката на предприятието не го е давала на никого дори при поискване. Независимо от сключеният колективен договор - на Емил Христов продължават да не се изплащат класовете за прослужено време. Сумите по този колективен договор са изплатени на Христов едва след като той заплашва Сачански със съд!

Любопитство буди и друг факт: През месец Април 2010 г. според отчетите на служебния афтомобил на Сачански същия е навъртял 1364 км. в градски условия и само 844 км. извън града! Колата е взимала Сачански сутрин от дома му и го е връщала вечер пак там. Излиза, че всеки от 22-та работни дни Директора на ОПУ трябва да е прекарвал минимум 2 часа в колата си, движейки се по градските улици! Тук може би далаверата се крие в завишения лимит за горивото при каране в градски условия? А може би не! Кой знае… 

Източник: perunik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.