iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще обсъждат Закона за защита на конкуренцията

Ще обсъждат Закона за защита на конкуренцията 04_1430387066

Депутатите в Народното събрание ще обсъдят на първо четене Закона за защита на конкуренцията. Той е наречен още Закон за търговските вериги.

Законопроектът бе внесен и в предишния парламент, но тогава Росен Плевнелиев наложи вето върху него. Той така и не бе приет окончателно заради предсрочното разпускане на 42-то Народно събрание.

"Целта, която си поставяме със законопроекта за промени в Закона за конкуренцията е да защитим българските производители", заяви пред БНТ депутатът от БСП Корнелия Нинова.

"Търговските вериги злоупотребяват и държавата трябва да гарантира пазарни условия, защото сега няма такива. Твърдим, че хипермаркетите не работят по правилата, добави тя. В Европа навсякъде има т.нар. нелоялни практики и всяка европейска държава по различен начин решава този проблем. Предстои да се приеме общоевропейско законодателство, но дотогава всяка държава членка на ЕС има право да приеме свое законодателство", посочи социалистката.

"Със закона се опитваме да забраним такива нелоялни практики, като например търговските вериги да забраняват с договор на българските производители да продават хляб на по-ниска от фиксирана от хипермаркетите цена. Въвеждаме елементарни европейски изисквания, които ще направят двете страни равнопоставени", каза още Корнелия Нинова.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.