iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Заплатите на депутатите се понижават

Заплатите на депутатите се понижават 05_1431769582

Заплатите на депутатите ще бъдат свалени със 183 лв. до 2703 лв. на месец, като основното възнаграждение на народните представители е равно на три средни заплати в обществения сектор за последния месец от тримесечието.

През март средната заплата за страната е 882 лв., обявиха вчера от НСИ. Като средното възнаграждение в частния сектор е 875 лв., а в обществения - 901 лв. През декември възнагражденията в обществения сектор са били по-високи заради раздадените бонуси - 962 лв., сочат данните на НСИ. Затова сега заплатите на депутатите ще паднат.

За една година средната заплата в страната е нараснала с 8,5% или с 69 лв., сочат данните на НСИ. Основната причина за това е вдигането на минималната заплата от началото на годината с 40 лв. Най-високи средни възнаграждения през първото тримесечие са взимали заетите в сектора "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти" - 1984 лв. След това се нареждат заетите в "Производство и доставка на ток, парно и газ" - 1564 лв., и в сектора "Финансови и застрахователни дейности" - 1530 лв. През първото тримесечие общият брой на заетите е 2,95 млн. души, като за година те са се увеличили с 55 700. В същото време НСИ отчита 10,6% безработица при 13% преди година.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.