iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


2000 човека у нас умират всяка година от рак на белия дроб

2000 човека у нас умират всяка година от рак на белия дроб 05_1464413367

Близо 2 000 български мъже умират всяка година от рак на белия дроб, като по смъртност от онкологични заболяване страната ни се нарежда на първо място в Европа. 3 000 нови случая с такава локализация диагностицират онколозите всяка година у нас. Това съобщи д-р Жасмина Коева, председател на Българската асоциация за персонализирана медицина по време на конференция „Персонализиран подход в диагностиката и лечението на рак на белия дроб и меланома”, която се откри в София. В Европа всеки ден 300 души научават за себе си страшната диагноза.

Според статистиката рака на белият дроб застига 18% от мъжете и 4 на сто от жените, предимно пушачи.

Само един на десет мъже преживяват до пет години след поставяне на диагнозата. Той карценом е най-смъртоносният. В 77 на сто от случаите болните се откриват в трети или четвърти стадий на болестта, когато вече има метастази и в други органи и лечението става изключително трудно, а преживяемостта много малка. Подобно на нашата страна по късно откриване на карценома на белия дроб са само Естония, Латвия и Литва.

Болните у нас преживяват до 10 месеца след химиотерапия, до две години - след таргетна терапия, а надеждите ни се увеличават с имунотерапията, каза проф. Константа Тимчева, председател на Българската асоциация по медицинска онкология. Специалистът посочи, че именно късното откриване на рака е причина за това.

Презицните изследванията за рак на белите дробове не се поемат от здравната каса, поясни онкологът д-р Константа Тимчева. Те са за сметка на пациента, допълни тя.

У нас няма нито една лаборатория, която да прави молекулярно патологични тестове, които дават най-прецизната картина, по която онколозите определят от какъв вид е тумора и коя терапия е най-подходяща за пациента. Това пък, обяви д-р Стоян Алексов – председател на Българската асоциация по патология. Към момента тези тестове се правят само в Националната генетична лаборатория в София. По думите на нейния директор проф. Алексей Савов, онколозите в страната са информирани за проблема и изпращат пациентите за изследване в лабораторията.

Като проблем д-р Алексов посочи и дефицитът на патолози в страната, като не скри, че средната им възраст е 62 години, а финансирането на тази дейност е критчно ниска.

Късно у нас се открива и меланомът – най-опасният тумор по кожата. По думите на доц. Красимир Киров - завеждащ Клиниката по онкодерматология в Специализираната онкоболница в София 50% от пациентите там попадат в късен стадий и научават, че има такова заболяване, когато чуят диагнозата.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.