iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник в челото на негативна класация за онкологични заболявания

Перник в челото на негативна класация за онкологични заболявания 08_1503584280

С направление от личния лекар всеки здравноосигурен перничанин ще може да получи комплексна грижа от онкоспециалист. Това мож да се случи в „Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания – София Област" ЕООД /СБАЛОЗ/, като това беше обявено днес на работна среща в Община Перник от управителя на специализираната болница д-р Диана Йорданова пред директори и представители на здравни заведения в областта.

Инициативата за срещата идва след разговор на кмета д-р Вяра Церовска със специалистите от СБАЛОЗ, които да представят информация относно високоспециализирана онкологична помощ, извършвана по реда на Здравната каса в здравното заведение.

„Благодаря ви , че сте тук , темата е изключително важна, знам колко отговорни и сериозни сте" – с тези думи се обърна към участниците в срещата кметът.

„Злокачествените заболявания представляват важен и винаги актуален социално значим проблем, поради което вниманието на обществото е приковано към всяка една дейност, свързана с тяхното лечение. Д-р Диана Йорданова представлява една болница, която може да помогне за решаването на проблема" – допълни кметът Вяра Церовска и не скри че е горда от факта, че д-р Йорданова е лекар от Перник.

Според предоставената статистика пpeз 2016 г. oнĸoбoлнитe в Πepнишĸo ca били 4 511 ĸaтo нoвooтĸpититe cлyчaи ca 464. 120 са се разболели oт paĸ нa xpaнocмилaтeлнитe opгaни, 57 са регистрираните онкологични заболявани на женските полови органи, с десет по-малко са пациентите с проблеми на мъжките полови органи.

По думите на д-р Йорданова имa бyм нa oнĸoлoгичнитe зaбoлявaния в цялата стнрана, които трябва да бъдат овладени, a oблacт Πepниĸ e заема чeлно място .

„Статистиката понякога е неточна, защото се обработва много голям набор от документи и тук се къса връзката с регистъра", посочи д-р Йорданова.

По данни на директора на РЗОК Перник д-р Магдалена Христова през 2017 година са 306 регистрираните пациенти със злокачествен заболявания , 131 са със злокачествени образования на простата и 36 са тези със злокачествени заболявания на бъбреците.
Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.