33 безценни документа за историята на мината

Дарение от 33 документа, свързани с историята на "Мини-Перник" направи вчера журналистката Румяна Христова. Жестът е посветен на празника на миньорите и на 115-годишнина от създаването на въгледобивното предприятие.
От името на наследниците на студенчанин, работил дълги години в мината Богдан Рибарски, който е починал през 1967 година и от мое име предоставям книжата на Минния музей, каза Румяна Христова. Документите са от началото на 20 век, които са част от личния архив на бившия директор на мината инж. Георги Коняров. По негово време въгледобивното предприятие е постигнало най-голям разцвет и успехи. В материалите се съдържат оригинални документи, свързани са дейността на мината. Има ръкописи, част от които са залегнали вероятно в един капитален труд, чийто автор е инж. Коняров "Каменните въглища в България". Дарението съдържа ръкописен бележник за проучване на участък, годишни доклади на ръководството на мината, преписка от 1919 година за предоставяне на концесия и две уникални снимки, обясни Румяна Христова.
Документите са спасени от бомбандировките над София, когато домът на бившия директор е пострадал и цлята му библиотека и личния архив са пренесени в дома на Богдан Рибарски. Те са съхранени в дървен сандък и са открити случайно.
Дарението приеха зам. директорът на "Мини открит въгледобив" инж Огнян Зарев и директорът на читалище "Миньор" Кирил Сергинов. Благодарност от свое име и от името на собственика на "Мини открит въгледобив" г-н Тодор Ковачки за предоставените материали изказа инж. Зарев. Те са безценни и съм убеден, че най-доброто място за тях е нашия музей, за да могат да се видят от много хора. Благодарение на труда на нашите бивши колеги инженери мината се е развила, а Перник е станал град благодарение на нея. Обещавам Ви, че документите ще бъдет съхранявани много добре и дано и бъдещите поколения също да могат да ползват тези безценни помагала в своята работа, подчерта инж. Огнян Зарев.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година