6 жалби вдигнаха на крак РИК

Три сигнала за купуването на гласове и един за разлепване на агитационни материали на бюлетина номер 9 в изборния ден бяха включени в първите 4 жалби, депозирани от коалиция "Платформа европейски социалисти" и от НДСВ в Районната избирателна комисия. Оплакванията пристигнаха в ранния следобяд и членовете на РИК се произнесоха по тях, съгласно Закона за избиране на членове на Европейския парламент. От коалиция "Платформа европейски социалисти" са сигнализирали, че автомобил със софийска регистрация № 38-38 КА е обикалял из село Богданов дол и хората в него са провеждали изборна агитация, каза председателят на РИК Георги Михйлов. От коалицията са се оплакали, че пред VII основно училище са били забелязани граждани с бял форд с пернишки номер 95-27 АР, които са раздавали пари на хора, отправили се да упражняват избирателния си вот. Същите са били забелязани и в във всички секции, в които гласуват предимно граждани от ромски произход - 62, 63, 72. От НДСВ са се жалвали, че между 10.00-11.30 часа в коридора, където е разположена 72 СИК в "Караманица" застъпниците на жълтата партия са забелязали струпване на ромски гласоподаватели, на които се дават пари. Избирателната секция № 62 в "Рудничар" е била облепена с плакати, призоваващи да се гласува с бюлетина номер 9.
Членове на РИК са посетили местата, указани в жалбите, но след като са били забелязани, плащанията са преустановени. Жалбите са изратени в полицията за решаване по компетентност, каза още Георги Михайлов.
В късния следобяд още две жалби пристигнаха в РИК, съобщи председателят й. И двете са от СИК-ове в Радомир. Едното оплакване е за внесена отвън бюлетина № 9 от Григор Христов в секция № 14. Бюлетината е иззета и е съставен протокол за нарушението. Законът предвижда при подобен случай съставяне на акт на лицето, което го е нарушило. Размерът на глобата не е посочен. Той ще бъде определен от наказващият орган, в случая от областния управител, по предложение на РИК и това трябва да стане в тридневен срок. Втората жалба е против бившия кмет на Радомир Златко Стойчев, който под предтекст, че все още е градоначалник, е влязъл в секция, в която не фигурира в списъка като гласоподавател. На репликата на застъпниците, че няма право да влиза там, той е отговорил, че е кмет и че може да влиза където си иска, което също е нарушение на избирателния закон. И двете жалби са предадени на Обл Д "Полиция" за решаване по компетентност, каза Георги Михайлов.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година