70-годишна се тества за СПИН в безплатния кабинет

Повече от 300 души са били изследвани за наличието на СПИН в Кабинета по анонимно и безплатно изследване в Перник от откриването му през месец декември миналата година досега, съобщи консултантът д-р Иво Велев. Досега няма нито един тест, който да е дал положителен резултат. Голяма част от хората, които са проверили своя ХИВ-статус, са от групата на интравенозните наркомани. Те са доведени там предимно след разговори с психолози от фондация П. У. Л. С. все още е малък процентът на изследвалите се хора от другите две рискови групи - роми и проститутки.
300 изследвани не е нито много, нито малко, смята д-р Велев. Според него в един 100-хиляден град трябва да има по-висока посещаемост в кабинета. Голяма част от хората обаче имали различни притеснения и затова не идвали да се тестват. Една от причините е страхът от резултата. Други пък се притеснявали да не се разчуе, тъй като Перник все пак не е от най-големите градове в страната. Тези тревоги са неоснователни, тъй като от нас информация навън няма да излезе. Всичко се прави анонимно, ние не питаме пациентите си за техните имена, не искаме личните им карти или други документи, каза медицинският лаборант в кабинета Мирослава Йолова. Двамата с д-р Велев са категорични, че са на страната на посетителите и единственият стремеж е да им помогнат.
Най-много посетители има във възрастовата група 18-35 години. Не липсват обаче и случаи, в които идват по-млади и по-възрастни лица. Изследвания са правени на 16-годишни ученици. А миналата седмица се тествала 70-годишна перничанка. Тя обяснила, че си прави пълни профилактични прегледи и си тръгнала доволна от КАБКИС.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година