апропо

апропо

ДА СПИПАШ АФРИКАНЦИ В БРЕЗНИШКО Е ДОСТА ЕКЗОТИЧНО ЗАНИМАНИЕ. Това направила Гранична полиция, изпълнявайки евродирективите за външната граница на Съюза. Ама и тия африканци къде са тръгнали боси през тръните? Добре, дошли до Брезнишко, а после? Даже и да минат границата, ще отидат в Сръбско. Там няма ли да ги разпознаят? Сигурно са се надявали да ги вземат за местни жители и да не им обърнат особено внимание. Тия хора си нямат понятие от география. Или не са имали пари да си платят на оня, който има. Може би бъркат България с Бурунди, а Сърбия със Сиера Леоне.
В известен социално- политически смисъл може и да са прави африканците, ама Филиповци се оказа истинска евробариера пред трансграничната емиграция.Ето ти нов поминък за населението между Брезник и Трън- да лови африканци по горите. Стига чиновниците от Брюксел да кажат твърда тарифа колко плащат на бройка.
ОТКРИТИЯТ ВЪГЛЕДОБИВ ЩЕ ЗАКРИВА РАБОТНИ МЕСТА И ТОВА ВЕЧЕ ЗВУЧИ ЛОШО. Дори протестно. Бяхме позабравили какво представляват миньорски бунтове, ама напоследък споменаването им става все по- натрапчиво. Причината била международна, както се твърди официално. Не се изнася ток, не се продават въглища, няма смисъл да се вадят... В резултат Перник ще остане само с ромските
галерии край Рудничар. Интересно дали те няма да се окажат алтернатива на официалния въгледобив. И дали няма да поемат освободената работна ръка, по сегашни неофициални сведения около стотина души. Лошото е, че откритият въгледобив трябва да работи
за капризния външен пазар, а закритият ромски за всепоглъщащия вътрешен, та конкурецията между тях не се поддава на регламентация. По- сериозният проблем е дали поредното съкращение няма да е предпоследното, преди окончателно всички рудници, откритите включително, да станат един огромен минен музей, с какъвто се гордеем пред чужденците.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година