Белязани пликове и бюлетини опорочили изборите в Изток

До две седмици ще стане ясно ще има ли нови частични избори за кмет на най-голямото кметство в община Перник - Изток, в което живеят над 30 000 души. Тук след като титулярът инж.Росица Янакиева влезе като депутат от 14 пернишки МИР в 40-тото Народно събрание, бяха обявени нови избори за градоначалник на района. Петима се надпреварваха за поста, до балотаж достигнаха Симеон Желев - кандидат на обединената десница и независимата Снежанка Викторова, зад която застана “Коалиция за България” и други леви партии и сдружения. ОИК в Перник обяви резултатите от вота, според които с 55,62 процента от броя на гласувалите за избран се счита синият Симеон Желев. 10 от общо 11-те членове на ОИК обаче подписаха протокола за окончателните изборни резултати с особено мнение, от тях 9 добавиха и параф “против” заради нарушения , констатирани в деня на балотажа. За две от тях има издадени и влезли вече в сила наказателни постановления, които председателката на ОИК Анелия Минчева показа в съда в петък.
На 6 ноември 2005 година Снежанка Викторова и представители на Инициативния комитет, издигнал кандидатурата й подадоха жалба против решението на ОИК за обявяване на изборния резултат, според който кандидатът на десницата се обявява за избран за кмет на кметство Изток.
В хода на съдебното дирене бяха разпитани свидетели на двете страни, които спориха ожесточено имало ли е или не груби нарушения на изборния процес. Вчера разширен състав на Пернишкия районен съд прие извършената съдебно икономическа експертиза от тричленен състав. Тя доказа категорично, че при раздадени в 34-те секционните комисии 11 900 пликове и бюлетини с томер 5 на Симеон Желев в края на изборния ден на 5 ноември в ОИК са предадени 12 470. Окрити са 570 пликове и бюлетини в повече от раздадените за спечелилият кандидат на обединената десница. Намерени са 942 плика, белязани със знак + и още 107 - със знак V. С плюс са белязани и 175 бюлетини N5 за Желев и 25 - със знак V за Викторова.
Нарушенията са сериозни и изборният процес е опорочен, бе категоричен вчера адвокатът на жалбоподателите Стоил Стоянов. Решението ни, с което обявяваме Желев за спечелил изборите е направено само на базата на аритметични действия. Фактът, че девет души написаха в окончателния протокол “против”, десет са и особените мнения, говори че решението на ОИК е отрицателно, заяви председателката на комисията Анелия Минчева. Тримата адвокати на Желев вчера единодушно заявиха пък че не оспорват съществуването на известни нарушения в деня на балотажа, но те не са толкова сериозни, че да дадат основание да се твърди, че действителният резултат от изборите е опорочен.
Спред представителят на районна прокуратура, жалбата трябва да бъде оставена без последствие.
До сряда адвокатите на двете страни трябва да представят на съдебния състав пледоариите си в писмен вид. До две седмици Пернишкият районен съд ще се произнесе законно избран ли е кандидатът на обединената десница Симеон Желев или в кметство Изток ще има нови избори.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година