Без паника в областта заради жестокия студ

Очакваното значително понижение на температурите в периода 23-26 януари т. г. от минус 12 до минус 24 градуса, както и обилните снеговалежи са наложили спешно извънредно заседание на Областната комисия за защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи, провело се в края на миналата седмица, съобщи зам. областният управител Иван Стоицев. То е било свикано със заповед на областния управител Иван Димитров по разпореждане на вицепремиера и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем, която е и председател на Постоянната правителствена комисия за защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи. На заседанието присъстваха управителите на всички регионални структури и ръководителите на “Електроразпределение”, “Напоителни системи” ЕАД, “В и К” ООД и други, каза Иван Стоицев.
На срещата са били набелязани мерките и неотложните мероприятия, които трябва да предприемат областните структури, предприятия и фирми, които имат ангажименти към създадената обстановка. В заповедта на областният управител е записано, че е необходимо да бъде създадена необходимата организация за въвеждане на дежурства и оповестяване на органите на управление и силите. Трябва да се извърши подготовка на техниката за работа в зимни условия при особено ниски температури и да се провери съществуващия резерв от материали и резервни части. Ще трябва да се провери необходимата наличност от стълбове и проводници за извършване на аварийно-възстановителни работи в случай на прекъсване на електроразпределителните мрежи. Екипите, техниката и наличието на резервни части на “В и К” и “Напоителни системи” трябва да са готови за работа при възникване на критични ситуации. Необходимо е да се провери създадената организация за снегопочистване на републиканската и общинската пътна мрежа. Фирмите за зимно поддържане трябва да имат готовност на техниката за работа при ниски температури и да се осигури наличност на инертни материали за опесъчаване. Регионалният център по здравеопазване и ЦСНМП трябва да обърнат внимание за осигуряване на превоз за бъбръчно-болните на хемодиализа, родилките и тежко болните в областта. Необходимо е РИО на МОН и кметовете на общини да вземат мерки за осигуряване на отоплението в учебните заведения.
Зам.-областният управител Иван Стоицев уточни, че ще бъде обърнато сериозно внимание на взаимодействието между всички регионални структури на министерства и ведомства за работа при тежки затруднения и своевременно отстраняване на възникнали извънредни ситуации.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година