Близо тон незаконнен алкохол иззет от цех в Брезник

Нова успешна акция срещу производители и разпространители на фалшив алкохол реализираха завчера служителите от Регионалното звено “Борба с организираната престъпност” в Перник. Този път те разбиха нелегален цех за незаконно бутилиране на спиртни напитки. Това стана само седмица, след като от склад за търговия на едро в Перник бяха конфискувани повече от три тона фалшива ракия.
Акцията на 17 май е извършена в частен имот в Брезник от ромска фамилия от Панагюрище, която която легитимирала съществуването си с изкупуване на стъклен амбалаж. Цехът за бутилиране на алкохола, пристигащ в туби от по пет литра е работел предимно нощем. РЗ БОП е разполагал с предварителна информация за незаконната дейност, разавивана в съборетината и от 3-4 дни е бил поставил под наблюдение имота. Мястото е много добре подбрано - то е в края на отдалечена на повече от километър от града махала. До нелегалния цех се стига единствено по черния път към градското сметище, движението по който е почти нулево. Акцията завчера започнала към 21,30 часа, към 23,30 часа бил задържан и пристигналият с близо тон незаконно произведени ракия , водка, мастика и други спиртни напитки камион, съобщи на специална пресконференция в Брезник шефът на антимафиотите майор Роберт Петров. Алкохолът е бутилиран от три-четири местни жени. При обиска са намерени и ииззети 184 туби от по 5 литра, пълни с напитки без бандерол. Общото количество на конфискуваната ракия е 920 литра. В склада вчера бяха останали стекове празни стъклени шишета и десетина други с бяло вино. То не е иззето, тъй като не е акцизна стока, поясни майор Петров. Според антимафиотите твърдият алакохол, иззет в Брезник, също идва от нелегалният производител от направлението Сандаски и Петрич. За резултатите от акцията в нашия регион отново е уведомена РДВР- Благоевград.
По случая са арестувани трима души - В. Т. Ч. /24 г./ от Панагюрище, Т. В. Ч. /44 г./ от Брезник и П. Ц. Г. /41 г./ от София. Първите двама са син и баща. Всички задържани са родом от Панагюрище, но имат различни адресни регистрации. Органите на реда ги наблюдават от години. През 2003 година, пак за разфасоването и търговията с нелегален алкохол, те са били задържани, образувано е било бързо полицейско производство и са наказани с глоба. Цехът е бил закрит. Сега тепъръва ще бъде изяснено кога точно е възобновил дейността си. Тройката явно разполага със сигурен пазар, на който пласира “стоката”. Намереното надмина очакванията ни, то се оказа два пъти повече от количеството, което предполагахме, че се намира в цеха, заяви майор Петров. Вероятно и абитуриентските празненства са си казали думата за оживения алъш-вериш. Арестуваните ще бъдат подведени под отговорност по чл. 234, ал. 1 и 2, които касаят производството и разпространението на фалшив алкохол. Виновните лица могат да отнесат до 5 години затвор.
Подобна успешна акция РЗ БОП реализира в Перник на 11 май в склад за търговия на едро, съобственост на Р. Р. /38 г./. Тогава бяха конфискувани над три тона алкохол без бандероли или с нередовен бандерол. Ракията е била доставяна в Перник с камион “ИФА”. Ден по-късно полицията откри цял боен арсенал в дома на Р. Р. След 24-часово задържане търговецът е освободен, съобщи шефът на РЗ БОП.
Прокуратурата и следствието сега имат думата за определянето на мярката за неотклонение, която ще бъде наложена панагюрската ромска фамилия, развивала аналогичен незаконен бизнес.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година