Дариха книги за 6 000 лева на пернишките читалища

Над 200 заглавия на стойност повече от 6 000 лева дариха на пернишки читалища Университетското издателство на СУ”Св.Климент Охридски” и издателство “Захарий Зограф” вчера. За да предаде дарението в нашия град пристигна политикът и общественик Иван Гранитски. Той обяви, че дарението се прави под патронажа на президента Георги Първанов. Това е едно голямо дарение, което включва художествена литература, филосфоски книги, речници, енциклопедии и други. идеята за тези дарения се родила по време на честванията на светите братя Кирил и Методий преди два месеца в Стара Загора при посещение там на президента Първанов. Перник е вторият град в страната, който получава ценните книги. Това е един акт за спасение библиотеките на читалищата, каза г-н Гранитски. наскоро “Захарий Зограф” издаде томче с избрани писма на Апостола на свободата Васил Левски. Там е събрано цялото духовно наследство на българския революционер. Завчера по един екземпляр от книгата беше подарен на всички депутати, Висшите магистрати, главният прокурор и министрите. Дарението има символно значение. Защото това не е обикновена книга, а духовен катарзис. В нея управляващите ще открият идеите на Левски, който е поставял интересите на отечеството над личните.
още 300 броя от книгата са били дарени на ученилищни и читалищни библиотеки. Местните институции също пуличха екземпляри.
Тази книга е част от поредицата “Българска класика”, която излиза със съдействието на Министерството на образованието и Националния дворец на културата. Това са 60 тома художествена литература, която включва всичк иизучавани в училище български автори. Други 40 тома съдържат съчинения на български философи. Очаква се за три години поредицата да надхвърли 100 тома, обясни г-н Гранитски.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година