Доказаха втори случай на лаймска болест

Хванаха лаймска болест при 65-годишна перничанка. Инфекцията е била установена след направено серологично проучване в референтната лаборатория на Националния център за заразни и паразитни болести в столицата, съобщи директорът на РИОКОЗ - Перник д-р Мая Спиридонова.
Това е вторият случай в региона от началото на годината, при който може да се говори категорично за наличие на лаймска борелиоза. Според новите разпореждания за инфекцията може да се съобщава категорично само след серологично изследване в НЦЗПБ в София. Тестването обаче струва 22,50 лева, а сумата е непосилна за живеещите на село възрастни хора. Затова част от ухапаните от кърлежи пациенти отказват да се тестват, смята д-р Стаменова от РИОКОЗ. Затова според нея не е изключено болните да са били повече, но да са приемали антибиотици по препоръка на личните си лекари. Обикновено тествания се правят на деца, докато възрастните ги избягват.
Само две от направените от началото на годината серологични изследвания са дали положителен резултат. Освен 65-годишната перничанка лаймска болест е установена и при 57-годишна жена от областния град. Пациентката била на гости в село Купана, извън пределите на региона. Когато се прибрала у дома си, установила, че на лявото й рамо има забит кърлеж. Посетила Центъра за спешна медицинска помощ, където раната била обработена, а по-късно си направила и изследване за лаймска болест.
Напоследък зачестява броят на ухапаните от кърлежи, сочи подадената справка от Центъра за спешна медицинска помощ. Документът показва, че през месеците януари и февруари няма нито един пациент, потърсил медицинска намеса в Бърза помощ и филиалите. През март и до средата на април са регистрирани 26 преминали пациенти със забити акари.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година