Двореца, любим дом на перничани, стана на половин век

С много песни, танци и музика бе отбелязана 50-годишнината на Общинския комплекс "Дворец на културата" в Перник. В програмата на тържествения гала-концерт се включха бивши и настоящи възпитаници на културната институция. На спектакъла, който беше кулминацията на поредица от прояви, посветени на юбилея присъстваха представители от областната и общинската администрация и десетки перничани. Гостите имаха възможността да се насладят на прекрасни изпълнения в различните видове изкуства. Танцьорите и певиците от ансамбъла за народни песни и танци "Граовска младост" омаяха присъстващите с невероятния български фолклор. Момичета и момчетата от клуба по спортни танци с ръководители Лидя и Людмила Янкови също повдигнаха тонуса на присъстващите. Духовият оркестър с диригент Христо Тонев и солистите Антоанета Георгиева, Елена Механджийска, Галя Павлова и Владимир Рошков изпълниха популярни песни на български и чуждестранни композитори. В празничната вечер се включи и народната певица Гуна Иванова и формацията Буфо "Буболечки", които са започнали творческия си път от сцената на Двореца.
Дворецът на културата е естествен център на богата и разнообразна дейност, наследник и продължител на значителни културни традиции. И днес като водещ културен институт участва активно в духовния живот на града ни. С разностранните си дейности творческите му състави са носители на множество награди и отличия. През 1992 година Двореца на културата е награден с орден "Кирил и Методий" I степен. Според прокетанта му арх. Александър Дубовик това е най-голямата сграда от този род, не само в България, но и на целия Балкански полуостров.
През този дом са минали хиляди, хиляди хора. Няма перничанин, който да не е влязъл през вратата на Двореца и да не е пречистил душата си, и да не се е докоснал до изкуството, каза в приветствието си кметът на Общината Антоанета Георгиева. Двореца на културата е нашата емблема, място в което, който влезе забравя всичко зло и отваря сърцето си, за да получи радост, щастие и любов. За тези 50 години няма поколение, което да не си е определило среща пред Двореца, няма любов, която да не е споделена пред тази красива сграда, няма празник, който да не е отворил вратите си за него, допълни Георгиева. Тя поздрави и директора на културната институция Петьо Фетфов и му заръча все така да го пази и обича.
По случай юбилейната годишнина на Двореца бяха изпратени поздравители адреси и цветя от народните представители от "Коалиция за България" Ангел Найденов, Ненко Темелков и Росица Янакиева, от президента и лидер на СДС Петър Стоянов, от областния управител Иван Димитров, от ръководствата на ОДТ "Боян Дановски" и Регионалния исторически музей, от Общинския младежки дом и Районния младежки дом в Мошино, от НЧ "Елин Пелин" и НЧ "Съзнание" и Туристическо дружество "Кракра Пернишки".

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година